Vad är L2-cache?

nivå 2 eller L2-cache är en del av en multi-level lagring strategi för att förbättra datorns prestanda. Den nuvarande modellen använder upp till tre nivåer av cache, kallas L1, L2 och L3, var att överbrygga klyftan mellan de mycket snabb dator (CPU) och mycket långsammare Random Access Memory (RAM). Även om designen är under utveckling, är L1 cache oftast inbyggd i processorn, medan L2-cache har typiskt inbyggt i moderkortet (tillsammans med L3-cache, när de förekommer). Men vissa processorer infoga nu L2-cache samt L1 cache, och några även införliva L3-cache.

Arbetet som CPU-cache är att förutse begärt in uppgifter, så att när användaren klickar på ett program som används ofta, till exempel, de anvisningar som krävs för att köra det programmet är på klar lagras i cachen. När detta händer kan CPU behandla begäran utan dröjsmål, kraftigt förbättra datorns prestanda. Processorn kommer att kontrollera L1 cache först, följt av L2 och L3 cache. Om den hittar det behövs databitar, är detta en cache hit , men om cache inte föregripa begäran blir processorn en cache miss , och de uppgifter skall dras från långsammare RAM-minne eller hårddisken som är långsammare fortfarande.

Eftersom det är en uppgift för CPU-cache för att hålla bitar av data, kan man undra varför det finns mer än en nivå cache. Varför har L2-cache alls, än mindre L3, när man bara kan göra L1 cache större?

Svaret är att ju större cache, desto längre latens. Små cachar är snabbare än stora cachar. För att optimera övergripande resultat, det bästa resultatet erhålls genom att ha den minsta, snabbaste cache mest omedelbara till CPU sig själv, följt av en något större reserv av L2-cache och en ännu större pool av L3-cache. Tanken är att hålla den mest använda instruktionerna i L1 med L2-cache som innehar den näst mest sannolika behövs databitar och L3 följa efter. Om CPU måste bearbeta en begäran om att inte finns i L1 cache, kan man snabbt kontrollera L2-cache, då L3.

Cache design är en viktig strategi i den starkt konkurrensutsatta mikroprocessorn marknaden, eftersom det är direkt ansvarig för bättre CPU och systemets prestanda. Multi-nivå cache är tillverkad av dyrare statiska RAM (SRAM) marker kontra billigare dynamisk RAM (DRAM) marker. DRAM och SDRAM (Synchronous DRAM) marker är vad vi normalt avser enbart som RAM . SRAM och SDRAM marker bör inte förväxlas.

När man tittar på nya datorer kolla mängden L1, L2 och L3-cache. Allt annat lika, ett system med mer CPU-cache kommer att fungera bättre, och synkront cache-minne är snabbare än asynkron.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.