Vad är ICANN?

Internet Corporation for Assigned och Numbers (ICANN) är en icke vinstdrivande bolag som ligger i Marina Del Rey, vars uppgift Kalifornien med att hantera logistiken för Internet Protocol (IP) adresser och domännamn. Skapad i september 1998, tog ICANN över dessa uppgifter som tidigare betjänas av Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Så sent som September 2006 ICANN förnyade sitt avtal med US Department of Commerce (DOC) att fortsätta i denna kapacitet.

Varje dator som än ansluter till Internet måste ha en unik adress för att utfärda förfrågningar och ta emot information inom Internet. När en användare loggar in på Internet, tilldelar Internet Service Provider (ISP) en IP-adress. Internetleverantörer tilldelas block med egna IP-adresser för deras användning. Undersökningsperioderna de fördela till sina kunder dras från dessa block.

Förutom att varje dator på Internet har en unik adress måste varje webbplats har också en unik adress. Domännamnet används endast som en bekvämlighet, eftersom namn är lättare för folk att komma ihåg än en sträng med siffror, men varje namn kartor tillbaka till en specifik IP-adress. När det gäller wiseGEEK. com , till exempel, är IP-adressen 69. 93. 118. 236 . Med tanke på det stora antal Internauts och webbplatser, blir det tydligt att ICANN har en väldig jobb i att förvalta det globala samordningen av detta avgörande aspekt av Internet.

Med tiden ny domän hierarkier blev nödvändigt att svara på efterfrågan. Tack vare ICANN, standard. Com,. Net och. Org adresser anslöt förlängningar. Info,. Namn. Tv och. Museum bland annat. Resebranschen fick sin egen hierarki med. resor, webbplatser och tillägnad sysselsättningsmöjligheter kan befolka. arbetstillfällen hierarkin. ICANN hanterar även IP-adresser tilldelas Regeringskansliet (. Gov), militär (. Mil) och landskod hierarkier (t. ex. . Förenade kungariket).

ICANN verkar genom en styrelse av aktörer som regelbundet träffas för att diskutera politiska utveckling för att bättre tillgodose behoven av Internet. Den samordnar resurser från en mängd olika organ inom ICANN som inkluderar Adress Stöd Organization (ASO), generisk beteckning Stöd Organization (GNSO) och landskod Namn Stöd Organization (CCNSO). Input kommer också från At-Large rådgivande kommitté (ALAC), säkerhet och stabilitet rådgivande kommittén (SSAC), rotserversystemet rådgivande kommittén (RSSAC), den mellanstatliga rådgivande kommittén (GAC), och det tekniska kontaktgruppen (TLG) . Vart och ett av dessa organ inom ICANN behandlas också olika områden som krävs för en effektiv övergripande förvaltningen av den globala tilldelning av domännamn och IP-adresser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.