Vad är Fortran?

Fortran är ett imperativt datorprogrammering språk. När skrivs som FORTRAN, är det programmeringsspråk också anses allmänt bruk och förfaranden. Den utvecklades på 1950-talet av International Business Machines Corporation (IBM) och var avsedda att användas i vetenskapliga och tekniska tillämpningar. Sedan dess utformning, har Fortran stadigt som används för vetenskapliga och numeriska beräkningar, speciellt inom områden som datavetenskap och klimatmodellering. I själva verket är det den vanligaste numeriska programmeringsspråk som finns.

Vissa spekulerar i att Fortran uppnått sin popularitet eftersom den var utformad innan många av de andra stora språken. Andra menar att den omfattande användningen beror på att gradvis lägga om och utveckling av funktioner av avgörande betydelse för vetenskap och användare teknik. Kanske lika viktigt är det faktum att Fortran upprätthåller sin kompatibilitet med äldre versioner, lägga till nya komponenter i stället för att stryka föråldrade funktioner. En stor del av sin popularitet kan ha berott på produktion av kompilatorer klarar av snabbare kod, vilket gör det särskilt lämpade för vetenskapliga ändamål.

Ett team av IBM programmerare, lett av John Backus, krediteras med att samarbeta för utveckling av Fortran, att införa den första kompilatorn 1957. Den skapades för en IBM-704 dator. Fortran, med sina kontrollstrukturer och ingång /utgång komponenter, hade snabbt popularitet. Snart införde team kompilatorer avsedd för användning med andra IBM datormodeller. Inom en kort tid, kände andra tillverkare tvungna att skapa FORTRAN kompilatorer för att passa deras egna datorer, vilket resulterade i dussintals kompilatorer i början av 1960-talet.

Tyvärr, skapandet av så många olika kompilatorer lett till oförenlighet. År 1966 var denna fråga behandlas när en amerikansk nationell standard bildades för programmeringsspråk. Detta skedde dock inte helt sätta stopp för variationer. Snart var ytterligare standardisering krävs. För att möta detta behov var Fortran 77 är avsedd.

En av de egenskaper som gör Fortran sticka ut bland andra språk datorprogrammering är det lätt bärbarhet. Det anses också enkla att behärska och okomplicerad. Det är inte nödvändigt att ha en bakgrund i datorer för att kunna lära sig och använda Fortran. Det faktum att det är lätt att lära sig gör det inte mindre kapabel, dock. Den kan användas effektivt på betydande ansökningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.