Vad är EEPROM?

EEPROM står för Elektriskt raderbara Only Memory, och uttalas dubbel-ee-prom eller ee-prom . Det är ett långt namn för ett litet chip som håller databitar kod som kan skrivas och raderas av en elektrisk laddning, ett byte i taget. EEPROM data kan inte selektivt skrivas om, hela chipet måste raderas och skrivas om för att uppdatera innehållet.

Även Random Access Memory (RAM) förlorar sin data varje gång du stänger av datorn, behöver EEPROM inte en kraftkällan för att upprätthålla sina data. Av denna anledning EEPROM används ofta av många BIOS marker för att spara systeminställningar.

BIOS står för Basic Input /Output System. När du slår på datorn för BIOS-chip utför ett program som kallas CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) som håller inställningar som gör att datorn kan känna igen din hårdvara. Du kan ange CMOS-programmet under uppstart upp för att ändra BIOS-inställningar. Du kan behöva göra detta, till exempel när du får en ny hårddisk. När du ändra inställningarna i BIOS kommer att spara ny kopia av instruktionerna till EEPROM.

Med intåget av EEPROM, kan tillverkare även uppdatera BIOS själva programmet. Tidigare var detta inte möjligt, och en gammal BIOS-chip tänkt att behöva ersätta chip genom att få ett nyare moderkort. En BIOS-chip som kan uppgraderas med hjälp av EEPROM funktion kallas för en blixt BIOS , eftersom minnet är aktuell med hjälp av elektriska laddningar eller blinkar.

EEPROM är långsammare än RAM, men det är väl bra för tillämpningar som lagring sparade BIOS-inställningar. EEPROM inte skulle väljas för applikationer med dynamisk läsa /skriva krav, såsom i fallet med en digital kamera, minne, eller flash-kort. För detta ändamål en nyare hybrid form av EEPROM används kallas flash-minne. Flash-minne skiljer sig från EEPROM i att dess uppgifter selektivt kan skrivas om. Det kan också raderas och skrivas om i hela block, snarare än ett byte i taget. Detta gör det mycket snabbare än EEPROM.

Nyare BIOS får eller inte får använda flashminne istället EEPROM. BIOS är endast kallas en blixt BIOS för att minnet använder-i båda fallen-är omprogrammeras genom att flasha chip, antingen ett byte i taget, eller i block.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.