Vad är E-Venge?

Hämnd kan vara en maträtt bäst serveras kall, men i dag det kan också vara en maträtt bäst anonymt och elektroniskt. Universalitet och omedelbar tillfredsställelse av Internet har gett upphov till en form av elektronisk hämnd kallas e-Venge . E-Venge kan ta sig många former, men vanligen det innebär uppladdning av pinsamma videor eller fotografier, offentlig exponering på sociala nätverk och /eller spridning av e-post eller andra komprometterande kommunikation.

Med hjälp av Internet eller andra elektroniska medel för att få personlig hämnd är inte ett nytt koncept, men E-Venge har blivit ännu enklare att uppnå med tillkomsten av sociala nätverk webbplatser och video hosting-tjänster. En pinsamt eller förödmjukande video med en otrogen make, till exempel, kan du bokstavligen upp till en YouTube-liknande webbhotellet inom några minuter. En massa email detalj en persons oetiskt beteende kan vara sammansatt och skickas direkt till hundratals Internet-abonnenter omedelbart.

E-Venge kan motiveras av riktiga händelser, som i fallet med ett fusk make eller missbruk chef , eller den kan utlösas av online-möten med mobbare på Internet eller häftiga diskussioner som kallas ordkrig . Den viktigaste punkten för många e-Venge ansträngningar är att väcka allmänhetens uppmärksamhet på situationen och förhoppningsvis utöva social press på gärningsmannen. Det finns faktiskt hela webbplatser ägnas åt rapportering av Deadbeat föräldrar eller fusk romantisk partner.

Även om många människor kan känna som söker e-Venge, standarden spelregler gäller fortfarande. Den anonymitet som många grupper Internet diskussion eller sociala nätverk inte alltid skydda affischer från rättsligt ansvar. Om en video har en otrogen make och en identifierbar medbrottsling, till exempel, kan den andra parten skall kunna väcka talan för intrång i privatlivet. Förtal och lagar förtal kan också tillämpas när det gäller e-Venge, så alla anklagelser om oegentligheter måste vara sant och kontrollerbara.

Som med många hämndaktioner, ibland tanken är att föredra framför åtgärder. En av svårigheterna med höga e-Venge på en cyberbully eller ett fusk make är den nästan stadigvarande agera. Det är inte alltid lätt att unring en klocka, och ta bort elektroniskt material från ytterligare allmän uppfattning kan vara problematisk. Andra kan göra kopior av uppladdade videoklipp eller e-post och fortsätta att lägga dem i flera år i efterhand. Även tankar om e-Venge kan göra underverk för en offrets självkänsla och känsla av delaktighet, faktiskt begår en handling av e-Venge bör noggrant överväga på förhand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.