Vad är Crapware?

Crapware är ett samlingsbegrepp som används för att identifiera alla och alla typer av programvara som använder värdefulla resurser på en dators hårddisk. Generellt kan alla program som inte behövs för funktionen av systemet och inte används av datorn ägaren att kallas crapware. Några exempel på denna typ av programvara innehåller komponenter laddas in i systemet före försäljningen, Whiles andra avser mjukvara som laddas ner från Internet utan deras vetskap eller medgivande från användaren.

Ursprungligen termen "crapware användes för att definiera de extra programvara att tillverkarna skulle lasta på den hårddisk i ett system före leverans enheten till ett försäljningsställe. Tillsammans med sådana viktiga programvara som operativsystem och grundläggande ordbehandlingsprogram, tillverkare belastning ofta andra oväsentligheter, såsom programvara att anmäla sig till en viss Internet-leverantör eller grundläggande gratulationskort skapa programvara. Även reklam i naturen och fungerar som en inkomstkälla för datortillverkaren är crapware ofta inte ville ha eller behövde av slutanvändaren.

På senare år har definitionen av crapware förbrukas för att omfatta olika typer av adware och shareware att ladda ner när användaren besöker en webbplats, eller att piggy-backs på fri programvara som användaren väljer att nedladdning. Vissa former av denna crapware är mer eller mindre harmlösa, med resultatet att vara oönskad reklam som dyker upp i ett separat fönster eller visas när användare försöker komma åt en viss funktion av den nedladdade mjukvaran. Den breda definitionen av annonsprogram kan också innehålla spionprogram, som övervakar och rapporterar tillbaka internet vanor till beställaren. Hijackware, vilket kan bädda in i akten för systemet och börja återställa hemsidor och lägga till verktygsfält, som också samlar in konfidentiell information som kan utnyttjas av en tredje part.

Många virusskydd program idag stöd för att förhindra nedladdning av nya crapware från Internet. Andra program är inriktade mot torka crapware från hårddisken helt och hållet. Samtidigt som fler datortillverkare erbjuder crapware-fria system för försäljning, många nya datorer kommer fortfarande laddad med oönskad reklam programvara. Det finns för närvarande flera crapware bort programpaket på marknaden som kommer att söka av hårddisken, identifiera ett brett utbud av crapware och ta bort det från operativsystemet inom några minuter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.