Vad är BitTorrent?

BitTorrent är ett open source peer-to-peer-protokollet för nedladdning av filer på Internet. Öppen källkod innebär att koden är tillgänglig för alla att modifiera och distribuera på vilja. Följaktligen finns det flera gratis BitTorrent-program tillgängliga för allmänheten, alla med olika funktioner. Den ursprungliga källkoden skrevs av Bram Cohen.

Tanken med BitTorrent är att möjliggöra en omfattande distribution av populära filer utan att detta drabbar källa genom höga bandbredd kostnader och eventuell krasch på grund av efterfrågan som överstiger kapaciteten hos servern . På detta sätt kan alla som skapar ett populärt program, musikfil eller annan produkt kan göra den tillgänglig för allmänheten oberoende av tillgångar, även om filen blir mycket populära.

För att förstå hur BitTorrent fungerar, först överväga hur normalt nedladdning fungerar. Persondatorer anslutna till Internet kallas klienter medan besökta webbplatser finnas på Internet servrar . Servrar "tjäna upp information" till kunderna. Om du surfar till en webbplats och klickar på en länk för att ladda ner ett program, skapar du en en-på-en anslutning till den server som använder vilken bandbredd krävs för att ge dig filen. När du har fått hela filen är sambandet ut så att servern kan utnyttja denna ström av bandbredd för att hantera andra anslutningar.

Problemet uppstår när ovanligt stora antalet kunder besöker en webbplats samtidigt. Det här kan orsaka att servern effektivt slut på tillgänglig bandbredd och "krasch". När detta händer är klienter nekas en anslutning. "Den är nere. "

För att undvika detta skapar BitTorrent ett annat nätverk system. Det använder andra kunder som också laddar ner filen för att effektivt fungera som servrar till en annan, samtidigt ladda upp de delar av de handlingar den mottagit till andra som begär filen. Därför när du klickar på en fil att ladda ner kommer flera anslutningar göras för att ta emot "skivor" av filen som kombineras för att skapa hela filen. Under tiden som du laddar ned dessa "skivor" du även ladda upp dem till någon annan som behöver de delar du får. När hela filen är emot det anses artigt att hålla din klient ansluten för att fungera som en frö . Ett frö hänvisar till en källa som har hela filen tillgänglig.

På detta sätt BitTorrent lindrar bördan av servrar men mer påtagligt det gör det möjligt för alla att sprida en fil snabbt och enkelt utan att kräva dyra servrar eller en infrastruktur för distribution. Om efterfrågan finns kommer filen sprids.

BitTorrent skiljer sig från andra peer-to-peer (P2P) program som Kazaa eller Morpheus i att du inte gör ett bibliotek med filer för att dela. Du delar bara den fil du aktivt att ta emot (eller har precis avslutat mottagande).

Bortsett från de många legitim användning av BitTorrent, vissa områden som hyser BitTorrent-nerladdningar ingick i den Motion Picture Association of America (MPAA) i december 2004 för att distribuera digitala filmer i strid mot upphovsrätten. En immateriella övervakningssystem kallat FirstSource , genom BayTSP, enligt uppgift identifierar första klienter att ladda upp upphovsrättsligt skyddat material till BitTorrent och andra P2P-nätverk. I sin tur alla efterföljande klienter att hämta eller dela filen kan spåras via IP-adress.

Vissa smaker av BitTorrent innehålla spionprogram, medan andra helt enkelt har förbättrade funktioner. För den ursprungliga Bram Cohen BitTorrent, mer information och en FAQ kan du besöka hans hemsida.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.