Vad är Amazon ?

Amazon ® är ett av världens största online återförsäljare. Företaget började med idén att sälja böcker på Internet och har sedan expanderat och utvecklats till ett stort shopping-portal där kunderna kan köpa produkter från ett brett utbud av varumärke och mindre, oberoende återförsäljare. Bolagets hemsidor runt om i världen är nu de första anhalten för många kunder som vill köpa produkter på Internet.

Amazon ® grundades av Jeff Bezos i Bellevue, Washington 1994 som ett sätt att sälja böcker till konsumenterna på nätet. Det inleddes 1995 och inom den första månaden sålda böcker i hela USA och i cirka 40 länder runt om i världen. På bara några månader efter lanseringen var Amazon ® konsekvent säljer ungefär 100 böcker per dag på nätet.

Den första framgången i Amazon ® lockade investerare som trodde på möjligheterna för den växande verksamheten. Denna infusion av kapital möjliggör för företaget att förbättra och förstärka sin webbplats och hosting kapacitet, vilket i sin tur hjälpt företaget att växa. Det har ofta nämnts att i företagets tidiga dagar webbplatsen var ganska vanligt, inte särskilt användarvänlig och det allmänna utseendet på platsen ledde till vissa kunder som har en negativ bild av bolaget. De förbättringar som skapade den önskade effekten och företaget uppnått nära till $ 16 miljoner US-dollar (USD) i försäljningen under 1997.

En annan av de drivande faktorerna för företagets framgång var en känsla av att kunder hade av tillhörighet till en community. Kunderna kunde skriva recensioner av böcker som de hade köpt och läsa andra kunders recensioner. Införandet av en rekommenderad bok inslag var en annan viktig förbättring av webbplatsen. Webbplatsen skulle visa böcker som matchade titlar som kunder, antingen nyligen hade köpt eller visas. Med tiden skulle den här funktionen för att expandera för att erbjuda rekommendationer baserat på vad andra kunder hade köpt.

Företaget blev en av de framträdande symbolerna för vad som kom att kallas "Dot Com Boom" i slutet av 1990-talet och under 1997 Amazon ® börsnoterades och såldes nästan tre miljoner stamaktier. Men även mitt i sin försäljning framgång, hade företaget inte tjänat en vinst och i början av 2001, publiceras de en nettoförlust på över 1 miljard dollar. Detta tvingade en omstrukturering och återupplivas på bolagets verksamhet bland annat att skapa strategiska samarbeten med stora återförsäljare och säljer sina produkter via Amazon ®. Com. Företaget började också ett affiliate program där företag kan placera en länk på sina webbplatser till Amazon ®. Com och erhålla en andel från försäljningen som genereras via länken.

De förändringar som fått önskad effekt och i slutet av 2001, vände Amazon ® en vinst på $ 5 miljoner USD. Genom 2008 Amazon ® omsatte över $ 19000000000 USD och tjänat en vinst på ca $ 645. 000. 000 USD. Från dess ödmjuka början i hemmet av grundare Jeff Bezos, till att bli en av de största webbplatserna online shopping i världen, är det uppenbart att Amazon ® har verkligen kommit långt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.