Vad är ATA/66?

Advanced Technology Attachment (ATA) är ett gränssnitt standard för anslutning av lagring komponenter till en IBM-typ dator. ATA/66, standardiserad 1999, är en variation av ATA.

Den ursprungliga ATA-gränssnitt som används parallellt 40-wire kablar och hade förmågan att vara värd för två enheter på en enda kabel. Detta uppnåddes med hjälp av en master-slave-konfiguration. Denna grundläggande princip varade hela den ATA/33 specifikationen. Med införandet av ATA/66, den 40-wire kablar ersattes av 80-wire kablar till jämna snabba överföringshastigheter, teoretiskt når upp till 66. 6 megabyte per sekund (Mbps). Båda typerna av kablar fortsatte att använda 40-pin-kontakter.

De många beteckningar för de olika smaker av ATA som utvecklats med åren kan vara svårt att hålla rak. Andra beteckningar för ATA/66 är ATA-5, den standard enligt vilken den faller, och Ultra ATA/66. ATA/66 överensstämmer också med Ultra Direct Memory Access (UDMA) 3-4 överföring lägen. Om detta inte räcker för att förvirra även en dedikerad dator entusiast, är ATA/66 används ibland synonymt med Enhanced Integrated Drive Electronics (EIDE) och ATA Packet Interface (ATAPI-5). Den ATAPI-5 standarden innehåller ytterligare kommandon för att styra cd-romskivor och tejp lagringsenheter som använder ATA/66 specifikation.

Liksom andra parallella ATA-kablar, ATA/66 kablar är begränsade till 18-inches (45,7 cm) i längd. Det gör dem dåliga kandidater för externa enheter, och kan också skapa svårigheter inuti datorn. Den extra stora kablar blockera luftflödet och är svåra att styra.

Detta problem så småningom upp av senare generation Serial ATA (SATA). Fyra-tråd SATA-kablar är tunnare, med ett mindre gränssnitt och större dataöverföringshastigheter än original ATA. Original ATA är nu kallad parallella ATA (PATA) för att skilja den från SATA.

Äldre hårddiskar gjorts till ATA/66 specifikation fortfarande kräver arv PATA kablar . Om uppgradera till en SATA-enheten, se till moderkort stödjer SATA. Moderkort som tillverkats före 2004 kan inte inkludera SATA-stöd. Till skillnad från ATA använder SATA punkt-till-punkt-kontroll, vilket innebär att varje enhet har sin egen SATA-kabel. Av denna anledning SATA-aktiverade moderkort normalt har flera SATA-gränssnitt, eller möjligheten att köra en överflödig samling oberoende diskar (RAID).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.