Är Torrents Legal?

En torrent är en fil delas över ett peer-to-peer (P2P) nätverk av privata datorer, jämfört med ett dokument som levereras från en webbplats. Peer-to-peer-nätverk använder sig av Internet för att kanalisera kommunikationen genom vissa portar, men ett P2P-nätverk är inte en del av World Wide Web. Det "piggybacks" Internet för att ansluta netizens intresserade av handel filer från sin PC. Torrents är inte olagligt per definition, även illegala material kan laddas upp som torrents.

Torrent entusiaster kan ladda upp original program som de har skrivit, manus, original musikaliska kompositioner, eller andra personliga arbete för offentlig konsumtion. Freeware kan också laddas upp, och är lagligt att göra det, så länge detta inte kränker programmets Electronic User License Agreement (EULA). Vanligtvis fastställs ett freeware EULA att programvaran inte kan omarbetade innan det, och att EULA förbli intakt och levereras med programmet.

Många laddade upp torrents, dock upphovsrättsskyddat material som delas utan ägarnas tillstånd eller kunskap. Kontrovers mellan P2P förespråkare och motståndare centrum kring huruvida fildelning mellan privatpersoner utgör fair use enligt lag eller ett brott mot Upphovsrätten.

Torrents först kom till allmänhetens uppmärksamhet när Napster ® stämdes för sin vidunderligt populärmusik dela P2P-nätverk. Den ursprungliga plats, skapad av Shawn Fanning, manövrerat från 1999-2001 innan den lades ned genom ett domstolsbeslut och senare gick i konkurs. Sajten fungerade som ett index för de många P2P filer. Legendariska hårdrocksbandet Metallica och rapparen Dr Dre både stämde Napster tillsammans med flera inspelningen etiketter. Fanning förlorat målet sålde Napster tillgångar och Napster dök upp igen under nytt ägarskap fungerar som en betalning för tjänsten.

När det gäller musik torrents, många hävdar att de redan har köpt musiken tidigare i någon annan form (LP, kassett eller CD) och helt enkelt vill ha det i digital form utan att behöva rippa eller överföring musiken, eller köpa den två gånger. Medan andra helt enkelt som att få musik gratis. Oavsett, ladda upp upphovsrättsskyddat material för offentlig distribution är olaglig, om inte upphovsrättsinnehavaren har gett sitt tillstånd.

Andra illegala torrents finns på P2P-nätverken finns kommersiella filmer. I vissa fall filmfilen kan vara olagligt erhållits med hjälp av en handhållen digitalkamera att filma filmen skärm som filmen spelar, vilket resulterar i en låg kvalitet faksimil. När en officiell DVD utgåvan är tillgänglig, DVD bild kan vara rippade och laddade för att dela, vilket också är olagligt.

En annan kategori av illegala torrents består av laddade shareware som har manipulerats för att kringgå begränsningar prövotid . I många fall illvilliga hackare utöka program genom att injicera trojaner, virus, rootkits och andra skadliga program i mjukvaran som en nyttolast, sedan ladda upp den till P2P-nätverk för intet ont anande användare att ladda ner och installera. När programmet är installerat, så är malware.

Tyvärr vidmakthåller natur P2P-nätverk smittade programvara och illegala torrents, som deltagare måste ladda upp minst lika mycket som de laddar hem för att upprätthålla en 01:01 andel förhållandet. Annars är deras bandbredd eller nedladdningshastighet strypt tillbaka. Detta är ett felsäkert åtgärd för att säkerställa deltagarna bidra till nätverket. Ergo, när du hämtar en torrent, är de bitar som redan har hämtats laddas upp samtidigt till andra användare som begär också den filen. En användare kommer inte att veta om en fil är infekterad tills hon eller han har helt hämtat den och sökt igenom den, och då har det redan laddats upp till flera andra. Om filen är upphovsrättsligt skyddade, även om användaren känner sig motiverad (lagligt eller inte) genom att dessförinnan ha köpt materialet, han eller hon kommer fortfarande att vara olagligt på nytt distribuera den till andra i data överför /belasta upp förlopp.

P2P-nätverk är en mycket framgångsrik, mycket populärt sätt att överföra filer mellan entusiaster. Men användarna måste vara medvetna om att olagligt många tillgängliga torrents som delas och många andra är smittade. En användares Internet Protocol (IP) adresser är också väl synliga för alla andra på P2P-nätverket, så anonymitet är inte ett alternativ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.