Vad var Deep Blue?

Deep Blue var en superdator designad av IBM specifikt i syfte att spela schack. Datorn utmärkt sig under 1997 slog Garri Kasparov, en av de främsta schackspelare i världen. Trots att Deep Blue pensionerades efter denna match, som matchen grunden till allt mer sofistikerade schack datorer och program, och många schackspelare nu använda schack programvara som en lärande och praxis verktyg för att hålla sina spel skarp.

inspiration till Deep Blue kom till Feng-Hsiung Hsu 1985. Hsu började utveckla en dator som han kallade Chiptest, senare föra tanken till IBM när han gick till företaget 1989. Först den resulterande datorn var kodnamnet djupa tankar, och jokrar på IBM senare föreslog "Deep Blue", en sammanslagning av "Deep Thought" och "Big Blue", IBM: s smeknamn.

Detta superdator uttryckligen avsedd för att spela schack, med utvecklarna tar en hård metod, snarare än att fokusera på mjukvara som det som används i moderna schackprogram. Liksom andra superdatorer, var Deep Blue otroligt kraftfull för sin tid, med 1,4 ton hårdvara att backa upp ett schackprogram skrivet i C och kan beräkna upp till 200 miljoner potentiella positioner varje sekund. Deep Blue kunde se upp till 40 drag, eller skikt som de kallas i schackvärlden, framåt.

Datorn drog sin strategi från en omfattande dokumentationen av schack spel som spelas av Masters och Grand Masters. Med hjälp av register över dessa spel, kan Deep Blue överväga ett stort antal möjliga drag, spelöppningar, och strategier som potentiellt skulle göra det möjligt att dynamiskt svara på flyttar från en motståndare. Deep Blue har också förbättrat sitt spel genom att spela flera matcher med schack Masters, med programmerare lära från datorns fel.

Deep Blue första match mot Kasparov ägde rum 1996, och Kasparov vann matchen. I 1997 års match innehöll en uppdaterats avsevärt Deep Blue dock och datorn integrerade anpassningar av sina erfarenheter i föregående match mot Kasparov. Deep Blue vann matchen, med två spel direkt till Kasparovs en och få en annan punkt och en halv från tre drar, för totalt tre och en halv till två och en halv.

Kasparov fördömde senare 11 maj 1997 match mot Deep Blue, med argumentet att datorn visade en sådan djup av intelligens som människor måste ha ingripit under spelen för att hjälpa Deep Blue vinna. Han krävde en returmatch, som IBM vägrade, och frågan blev ett ämne för en del kontroverser i schack och samhällen datoranvändning. Några kunniga schack kritiker påpekade att Kasparov strategi i 1997 matchen var mycket konservativ och mycket av karaktär för honom, vilket tyder på att han kunde ha vunnit om han hade spelat med sitt vanliga aggressiva, dynamisk stil.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.