Vad är optisk fiber?

Optisk fiber är en term för någon form av plast eller glas kanal tänkt att transportera ljus. Principerna bakom optisk fiber är faktiskt ganska gammal, men på senare år har det blivit en oerhört viktig teknik, infrastruktur för kommunikation har börjat använda optisk fiber för att överföra data med extremt hög. Förutom fiberoptisk kommunikation, har dock optisk fiber en rad tillämpningar inom medicin, konsumentprodukter, och fysik.

Denna typ av fibrer som erbjuder en rad fördelar jämfört med traditionella metalltråd, det viktigaste är att Det är betydligt mindre signal nedbrytning. Dessutom är optisk fiber okänsligt för elektromagnetisk interferens, vilket allvarligt kan hindra överföring av uppgifter tillsammans normal metalltrådar. Detta tillför en extra säkerhetsåtgärd, liksom, eftersom optisk fiber kan överleva en elektromagnetisk puls som skulle förstöra metall kablar.

Den grundläggande principen bakom optisk fiber är ganska enkelt: fiber är belagd att göra det helt reflekterande på insidan, så att när ljuset går i, avspeglar den utan att förlora något ljus, passerar ner fiber till andra änden. Denna grundläggande idé, vägledande ljus genom refraktion, går tillbaka till 1840-talet. I början av 20th Century några praktiska tillämpningar har utvecklats, främst användningen av optisk fiber för tandläkare att lysa upp insidan av munnen.

Under 1920-talet var samma grundläggande teknik som används för faktiskt överlämna fullständiga bilder. På 1930-talet att teknik har använts i praktiken för att belysa insidan av en operation, vilket möjliggör mycket mer exakt operation. Optisk fiber fortsätter att användas inom kirurgi, framför allt för att underlätta mindre invasiva interna operationer. Den första riktiga optiska fiber verkade på 1950-talet, och i slutet av årtiondet experiment pågår med en typ av fiber är mycket lik den som används idag, med glasfiber täckt med ett genomskinligt hölje.

På 1970-talet, var optisk fiber börjar raffinerade minska bullret i signalen. Dessa förbättringar får en möjlighet att fibrer skulle kunna användas för att överföra faktiska kommunikation över långa avstånd. Detta gjorde det möjligt för massiv kommunikation stamnäten byggas, vilket lade grunden för Internet. I början av 1980-talet skapade General Electric en metod som extremt långa trådar av optisk fiber kan vara utsträckt, upp till 25 miles (40km) i taget, gör enorma ryggben ännu lättare att bygga.

grund av sin låga nedbrytning, eller dämpning, är optisk fiber idealisk för långväga kommunikation. Medan metalltråd kräver repeatrar installeras på korta avstånd, för att säkerställa att signalen förblir starkt, så kan optisk fiber dras ut för långa sträckor utan en repeater, minska kostnaderna drastiskt. Dessutom är fiber som kan transportera mycket mer information än metalltråd, vilket gör det bättre, även korta sträckor, till exempel inom ett nätverk situation i en enda byggnad. Och eftersom optisk fiber inte bedriver el på samma sätt metalltråd gör, är det säkert att använda i högspänningsutrustning miljöer där traditionella ledningar kan vara farlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.