Vad är kylare?

När elektricitet går genom en krets, det ger värme. Värme är farligt att datorkomponenter, så delar som blir särskilt varm sjunker använda värme för att skingra den värme som de skapar. Generellt centralenheten (CPU), är den främsta chip som kör en dator, det mest troliga del att kräva en kylfläns. Vissa grafikkort använder också sin egen kylare att avleda värme, särskilt om de är mycket starka.

Kylutrustningar är gjorda av en metall som leder värme mycket bra, vanligtvis koppar. När en del av kylflänsen är i kontakt med något mycket varmt, absorberar CPU eller grafisk bearbetning chip, kylflänsen värmen från chipet. Värmen spred sig i metall till kylflänsen och skingras i luften. De flesta kylare har en fläkt som bifogas, som rör sig luft över kylflänsen, vilket gör kylningen mer effektiv.

Kylutrustningar är knutna till CPU eller grafikkort av plast och klipp metall. Dessa klipp hålla hela kylflänsen tätt på plats. Om kylflänsen någonsin kommer av medan datorn är igång, det är bara en fråga om några få sekunder innan processor kommer att bli så varmt att det blir förstört. Det är mycket viktigt att aldrig starta en dator utan en korrekt monterad kylfläns.

För att säkerställa att kylflänsen är i ständig kontakt med processor, ett lager av ledande fett eller lim brukar läggas. Detta fett eller lim leder värme mycket bra, och ser till att ingen luft kommer mellan kylaren och processorn. Air är en relativt dålig värme dirigent, så det kommer inte att kyla processorn effektivt nog för att förhindra skador.

Kylutrustningar kommer i många olika former och storlekar. Experter oeniga om den exakta storleken och konfiguration som ger de bästa resultaten. Vissa datoranvändare föredrar avrundas kylare med öppna centra som ett rör och en fläkt som drar luften genom fenor av kylflänsen och ut i toppen. En annan vanlig design är en kub formad kylfläns, med många tunna fingrar av metall, och en fläkt som blåser luft ner över kylflänsen.

Viktiga faktorer är att kylflänsen har ett mycket yta, att den är säker och att den har tillräckligt luftflöde. Fenorna eller fingrar metall ger kylare med större yta för värmen att fly från. Det fett eller lim tillsammans med clips, håller kylflänsen i konstant och säker kontakt med processorn. Fläkten ser till att luften håller flytande, antingen genom att dra upp eller genom att trycka ner över kylflänsen. Oberoende av storlek, form eller typ av kylare, utför de alla de viktigaste jobb med att hålla utsatta datorkomponenter från överhettning med användningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.