Vad är kryptering?

kryptering hänvisar till algoritmiska system som kodar för vanlig text i icke-form eller cyphertext, som ger avskildhet. Mottagaren av de krypterade texten använder en "nyckel" för att dekryptera meddelandet, återföras till sin ursprungliga oformaterad text form. Nyckeln är det utlösningsmekanism till algoritmen.

Fram till lanseringen av Internet, var kryptering sällan används av allmänheten, men var till stor del ett militärt verktyg. Idag, med online-marknadsföring, bank, sjukvård och andra tjänster, även den genomsnittliga lägenhetsinnehavare är medveten om kryptering.

webbläsare kommer att kryptera text automatiskt när de ansluts till en säker server, framgår av en adress som börjar med https . Servern dekrypterar texten vid ankomsten, men som information färdas mellan datorer, avlyssning av överföringen kommer inte att vara givande för någon "lyssna in" De skulle bara se oläslig rappakalja.

Det finns många typer av kryptering, och inte alla den är tillförlitlig. Samma dator makt som yeilds stark kryptering kan användas för att bryta svag kryptering system. Från början var 64-bitars kryptering anses vara ganska stark, men i dag 128-bitars kryptering är standard, och detta kommer utan tvivel förändras igen i framtiden.

Trots att webbläsare automatiskt kryptera information när den kopplas till en säker webbplats, många väljer att använda kryptering i sina e-brev också. Detta kan lätt göras med kryptering program som har plug-ins, eller gränssnitt för populära e-postklienter. Den mest långvariga av dessa kallas PGP (Pretty Good Privacy) , en ödmjuk namn för en mycket stark militär-grade kryptering program. PGP ger en inte bara kryptera e-postmeddelanden, men personliga filer och mappar.

Kryptering kan också tillämpas på en hela volymen eller enheten. För att använda enheten, är det "monteras" med hjälp av en speciell krypteringsnyckel. I detta läge enhet kan användas och läsa normalt. När du är klar är enheten demonteras och återgår till en krypterad stat, oläsbar för inkräktare, trojanska hästar, spyware eller Snoops. Vissa människor väljer att bevara den finansiella program eller andra känsliga uppgifter på krypterade hårddiskar.

Kryptering system kategoriseras som symmetriskt eller asymmetrisk . Symmetrisk nyckel algoritmer såsom Blowfish, AES och DES, arbeta med en enda förutbestämd, nyckel som delas mellan sändare och mottagare. Denna nyckel både krypterar och dekrypterar text. I asymmetrisk kryptering system, såsom RSA och Diffie-Hellman, systemet skapar en "nyckel par " för användaren: en publik nyckel och en privat nyckel. Den offentliga nyckeln kan publiceras på nätet för avsändare att använda för att kryptera text som kommer att skickas till ägaren av den publika nyckeln. När krypterad kan cyphertext inte dekrypteras med undantag av den som innehar den privata nyckeln i nyckelparet. Denna algoritm är uppbyggd kring de två tangenter som arbetar tillsammans med varandra. Asymmetrisk kryptering anses vara ett steg säkrare än symmetrisk kryptering, eftersom dekrypteringsnyckeln kan hållas privat.

Stark kryptering gör data privata, men inte nödvändigtvis säkert . För att vara säker, måste mottagaren av data-ofta en server-kan identifieras som den godkända part. Detta är vanligtvis uppnås online genom att använda digitala signaturer eller certifikat.

Allt fler människor inser den öppna karaktären hos Internet, e-post och snabbmeddelanden, kommer kryptering utan tvekan blivit mer populär. Utan kryptering, information som lämnas på Internet är inte bara tillgänglig för i princip vem som helst att fastna och läsa, men är ofta lagras i flera år på servrar som kan byta ägare eller bli äventyras på något olika sätt. Av alla dessa skäl kryptering är ett mål värt att sträva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.