Vad är gigaflops?

gigaflops är åtgärder av datorns hastighet. En gigaflop är en miljard flyttalsoperationer per sekund (FLOPS). Flops, som är tekniskt antingen singular eller plural term, används framför allt inom områden av vetenskaplig flyttal beräkningar. Flyttal är en dator term som hänvisar till ett system för numerisk representation där en rad siffror, står för ett rationellt tal. Det "flyter" i den meningen att den kan placeras var som helst i förhållande till de signifikanta siffrorna i numret.

Flytande punkter används i koder för att hantera långa tal lätt. Ett flyttal anges som en grundläggande nummer, även kallad en Mantissa, en exponent och ett antal bas eller bas. Basen är vanligtvis antingen tio eller två. Flyttalsoperationer mäts genom en dators flyttal register.

En enkel räknare använder endast cirka tio flops, så gigaflops används för att mäta hastigheten på hög effekt datorsystem. Den snabbaste processorn, fungerar Cray XT Jaguar, som utökades i november 2008, kl 1,64 petaflop eller en kvadriljon floppar. Databehandling som mäts vanligen i megaflops, som finns en miljon floppar. Som datorsystem expandera är dock tekniker som använder termer som gigaflops, teraflop, som är en biljon FLOPS, och även petaflop.

gigaflops är goda indikatorer på en dators rå prestanda, men de bör inte vara enda faktor som används för att mäta datorns prestanda, eftersom de inte kan mäta heltal beräkningar. Använda FLOPS som ett riktmärke för datorns hastighet rekommenderas inte heller, eftersom det endast ger teoretisk, enkel precision flyttal prestanda. En dator kod som använder dubbel precision flyttal prestanda skulle vara ett korrekt riktmärke. Endast i den specialiserade tillämpningar FLOPS så många att gigaflops måste användas.

Moderna processorer innehåller normalt ett flyttal enhet (FPU), som är den del av mikroprocessor som ansvarar för floppar. Den FLOPS mätningar är den hastighet FPU. Ytterligare faktorer som en FLOPS mätning inte tar hänsyn till både om mikroprocessorn körs under en tung eller lätt belastning och de särskilda åtgärder som ingår i flyttalsoperationer.

Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) är en ideell bolag grundat av tekniker intresserad av att skapa en standard från benchmark-tester för att mäta floppar. Testerna är intensiva åtgärder av faktorer såsom heltal prestanda och flyttalsoperationer prestanda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.