Vad är en textfil?

En textfil är en datafil som lagrar en maskinskriven handling som en serie av alfanumeriska tecken, oftast utan visuella formateringsinformation. Innehållet kan vara en personlig kommentar eller lista, en tidskrift eller tidningsartikel, en bok, eller någon annan text som kan återges exakt i maskinskriven form. Textfiler liknar ordbehandling filer i att innehållet i båda är i första hand text, de skiljer sig genom att textfiler vanligtvis inte in information som teckenformat och storlek, sidnumrering eller andra detaljer som skulle ange utseendet på ett färdigt dokument . Vissa dator operativsystem göra en grundläggande skillnad mellan en textfil, som är avsedd att översättas direkt till läsbar text och en binär fil, som tolkas direkt av datorn.

I de flesta system som används för kodning av text, är varje tecken tilldelas ett numeriskt värde, med texten då skrivas som en rad av binära tal. En familj av kodningsscheman, kallad American Standard Code för information Interchange (ASCII), blev en allmänt använd standard tidigt i historien av datorer, trots dåligt stöd för andra språk än engelska. I ISO 8859 familjen av koder har gett mycket bättre stöd för språk baserat på det latinska alfabetet och liknande alfabet, men inte kunnat för att koda tecken från östasiatiska språk som japanska, vilket leder till en spridning av oförenliga normer.

På senare tid har Unicode ® Consortium utvecklat en kodning som kallas Unicode ® som har som mål att anvisa ett unikt nummer för varje tecken som används i alla språk på jorden. Detta kommer att möjliggöra en enda kod som ska användas för alla språk, och tillåta texter från flera språk för att visas i en enda fil. Den första delen av Unicode är baserad på ISO 8859, som i sin tur bygger på ASCII. Använda Unicode ® kan ha fördelar även i engelskspråkiga länder, som text som kodats med äldre system kan visa smärre inkonsekvenser när de flyttas från system till system.

Fördelar med textfiler omfatta små och mångsidighet. Kilobyte eller megabyte mindre än samma uppgifter som lagras i andra format, kan de snabbt och kraftigt utbyts via e-post eller diskett. De flesta kan öppnas på datorer som kör olika operativsystem, med hjälp av mycket grundläggande programvara. Den primära nackdelen är bristen på formatering. En textfil kan vara ett dåligt val för att representera ett dokument som innehåller bilder eller som bygger på design element för att kommunicera sin betydelse-en fil som innehåller data i tabellform, matematiska formler eller konkret poesi, till exempel.

Textfiler är i allmänhet avsedda att läsas och redigeras av människor, men inte alla av dessa innehåller material som är främst som livsmedel. Mest programmeringskod lagras i en textfil innan det sammanställas-det vill säga översatt till ett maskinläsbart binär fil. Filer kan också innehålla maskinläsbar text taggar som ger formateringsinformation förutom vanlig text. Till exempel en Hypertext Markup Language (HTML) Filen kan öppnas som en vanlig textfil i en textredigerare eller visa som en formaterad webbsida efter att tolkas av en webbläsare. Liknande system omfattar LaTeX, som används för att lägga ut vetenskapliga artiklar och Extensible Markup Language (XML), som används för att strukturera data.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.