Vad är en pekplatta?

En pekplattan är en anordning för att översätta användarens input i form av motioner som syftar till att flytta en markör till en dator. Det fungerar ungefär som en mus, så att användarna kan flytta en markör för att välja objekt och utföra andra funktioner, men är konstruerad på ett annat sätt. Istället för att använda sensorer och en rulle boll eller laser som en mus, är en touchpad en mjuk pad med sensorer som svarar på finger rörelser på plattan. Eftersom en touchpad inte kräver utrymme på skrivbordet, det kan ofta finnas inbäddad i bärbara datorer, handdatorer och bärbara mediaspelare. För användare som föredrar pekplattan gränssnittet pekplattor finns för stationära datorer också.

Enligt den mjuka huden på pekplattan, finns det en rad sensorer som skapar ett elektriskt fält. Fingret ändrar karaktär av det elektriska fältet, så att användaren kan dra en markör över skärmen. De flesta pekplattor är utrustade med musknappar tillåter användaren att klicka på föremål, medan andra tolkar kranar på pekplattan som kranar av en musknapp. En vattenkran och dra kan användas för att välja ett objekt, till exempel. De kommandon som pekplattan erkänner alla konfigurerbara, beroende på användarens behov.

Förutom de grundläggande mus-liknande funktion som en beröring ger, det kan också programmeras att ha "hot spots". När användarens tangenttryckningar på en av dessa fläckar, kan den användas för att rulla ett dokument öppnar du ett program som används ofta, eller företa någon annan vanligaste funktion. Inställningar för dessa zoner kan ändras i inställningarna för pekplattan, som även innefattar känslighet preferenser. De flesta tillverkare även garantier med sina pekplattor, så att de inte kommer att svara på att borstas med en palm eller ett objekt än ett finger.

Datortillverkare började utveckla pekplattor i slutet av 1980, och i mitten av 1990-talet hade flera bärbara datorer har släppts med en pekplatta design. Pekplattan var en stor förbättring jämfört med trackballs eller indikationer nubbin ingår i bärbara datorer tidigare, och snabbt började dominera den bärbara marknaden. Sensing potentialen för andra marknader, företag också utvecklat produkter som ritning tabletter, som översätter "ritning" som har en speciell penna på tabletten i konsten på skärmen, och denna teknik används även för tablett datorer, som kan känna igen handskrift på förslaget känsliga pad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.