Vad är en hårddisk?

en hårddisk, även känd som en hårddisk eller hårddisken, är en grundläggande del av moderna datorer. Hårddisken är där alla dina program och filer lagras, så om enheten är skadad av någon anledning kommer du att förlora allt på datorn.

En hårddisk använder liknande teknik minne lagring till kassettband och videoband. Du kanske redan vet att band lagra information på långa, tunna remsor av tejp med en delikat magnetiskt material på dess yta. Likaså hårddiskar innehåller rund spegel-liknande tallrik som täcks med samma magnetiska inspelningar medium.

The Platters inuti en hårddisk är vanligtvis gjorda av glas eller aluminium. Det är den polerade magnetiskt material på ytan som gör att tallrik visas glänsande, som en spegel. En ren, polerad yta av avgörande betydelse för en väl fungerande hårddisk-även de minsta SPEC av damm kan orsaka irreparabla skador.

Precis som en chef insidan av din kassettbandspelare eller VHS-spelare läser data på bandet, ett huvud inuti hårddisken läser och skriver data till fat. Detta huvud är på en arm som är fäst intill skivorna, så att den kan vridas fram och tillbaka över dem.

Den genomsnittliga modern hårddisk har flera fat insidan av den, staplas på av de andra, som en Oreo cookie. Det finns ett litet mellanrum mellan varje tallrik, som gör varje tallrik huvud att passera över den. Huvudena är alla på samma arm, som har en separat gren för varje huvud, ungefär som pinnar av en gaffel på högkant.

När du slår på datorn igen tallrik den omedelbart att starta . The Platters i en stationär dator hårddisk vanligen få upp till cirka 7. 200 varv per minut (rpm), medan hårddiskar i bärbara datorer ofta på 5. 400 rpm. Du kanske kan höra den ständiga surrande på din hårddisk när fläkten inte är igång.

När datorn är påslagen men du inte hämta eller skriva något till minnet, tallrik på hårddisken kör alltid snurrar. Armen med cheferna på den, dock bara börjar röra sig när du kör ett program eller öppna, spara eller ta bort en fil. Denna arm kan flytta fram och tillbaka över ytan på tallrik så många som 50 gånger i en enda sekund, vilket kan göra att framstå som en suddig om du någonsin har möjlighet att titta på. Eftersom allt i hårddisken går så snabbt, huvudet faktiskt aldrig vidrör skivorna istället skumma bara knappt över dem, med stöd av en kudde att flytta luft som genereras av The Platters "spinning.

snabb rörelse fat och huvuden inuti hårddisken gör den känslig för "huvud krasch", som är där cheferna krascha in i skivorna. Flera olika saker kan orsaka huvud kraschar. Om damm kommer in i din hårddisk och lägger sig på skivorna, kan den orsaka faktiskt i armen för att studsa som skivan fungerar. Den magnetiska inspelningsmedium är mycket skör, och ofta är förstört när cheferna krascha in i skivorna.

Människor som använder bärbara datorer bör också vara mycket försiktiga, som att flytta din laptop plötsligt kan orsaka huvud kraschar. Närhelst du flytta din laptop när den är på, ska du plocka upp den och sätter ner mycket försiktigt. Om du inte, så småningom hårddisken kan sluta arbeta helt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.