Vad är en exe-fil?

exe-fil (uttalas som bokstäverna EXE) är en datafil som slutar med filändelsen ". exe" annars känd som en körbar fil. När ett klick på en exe-fil, en inbyggd rutin automatiskt kör kod som kan ställa in flera funktioner i rörelse. Exe-filer används för att installera och köra program och rutiner.

En exe-fil är bara en av flera typer filformat som är godkända av olika operativsystem. Textfiler, som är filer som inte genererar kod, utan endast visa text, mål i txt . Microsoft Word sparar filer med doc , kort för dokument . En annan vanlig filtyp är komprimerad eller zip-fil, som använder zip förlängning.

exe-fil är en av de mest användbara typer av filer just för att det körs program, men detta gör det även kan vara skadliga. Den kan användas som ett administrativt system för virus eller andra skadliga rutiner. Utåt kan den infekterade exe-filen verkar ganska godartade. Om du klickar på den kan tyckas att lansera något annat än en animerad tecknad eller enkla arkadspel. Kan dock osynliga kod köras i bakgrunden, smittar eller äventyras datorn.

Om man klickar på en skadlig exe-filen, under de närmaste flera timmar eller dagar att datorn kan bli instabil. Ofta användaren inte relatera problemet till orsak och attribut till andra faktorer, t. ex. behovet av att defragmentera eller ersätta en disk. Personlig information eller lösenord tangenttryckningar kan överlåtas till en okänd hemsida utan användarens vetskap, eller maskinen kan ta bort sina egna filer och krascha helt och hållet. En av dessa scenarier och mer kan sättas i rörelse genom att klicka på en "dålig" exe-filen.

På grund av den potentiella skador när du hämtar några exe-filen är det en bra idé att skanna den med en ansedd virusskydd innan du klickar på den. I detta syfte rekommenderar säkerhetsexperter inställning webbläsare så att webbplatser kan inte läsa program automatiskt. Detta ger surfaren möjlighet att kontrollera vilka program som får över till hans eller hennes dator.

exe-filerna är i allmänhet inte avsedda att redigeras, och ändra en exe filstorlek kommer att göra det obrukbart. Eftersom exe-filen är oftast ett program, är det rutinmässigt skyddas av lagar om upphovsrätt, per den länkade licensavtalet utfärdats av frågeställaren. Hacka en exe-fil är olaglig i detta fall. Undantaget är offentliga . Public domain-programvara tillhör den offentliga och lagligen kan ändras av någon.

Eftersom det är säkrast att ta till en viss försiktighet, det bästa försvaret är ett bra anfall. Experter rekommenderar att hålla viruset pjäser aktuell och ta bort e-post från okända källor. Om du får en exe fil från någon du litar på, scanna den först innan du klickar på den. Även filer som verkar komma från ansedda källor kan baktalade av tredje part utan källan vetskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.