Vad är en dator?

Vi känner alla till vad en dator är i en specifik, modern mening. Persondatorer finns i de flesta aspekter av det dagliga livet, och för vissa är det svårt att ens föreställa mig en värld utan dem. Men termen datorn betyder mer än bara Mac och PC vi är vana vid. En dator är, i dess mest grundläggande, en maskin som kan ta instruktioner och utföra beräkningar baserat på dessa instruktioner.

Det är förmågan att ta instruktioner-ofta kallas program på språkbruk datorer mdash , och utföra dem, som skiljer en dator från en mekanisk kalkylator. Även om båda kan göra beräkningar, svarar en miniräknare bara omedelbar ingång. De flesta moderna räknare faktiskt datorer, med ett antal förinstallerade program för att hjälpa stöd i komplexa uppgifter.

Datorer allt från mycket små till mycket stora. En del är kapabla att göra miljontals beräkningar i en enda sekund, medan andra kan ta lång tid att göra även de mest enkla beräkningar. Men teoretiskt, vad som helst en dator är kapabel till, en annan dator kommer också att kunna göra. Med rätt instruktioner, och tillräckligt med minne, hittade en dator i ett armbandsur ska kunna uträtta något en superdator kan-även om det kan ta tusentals år för armbandsur för att slutföra åtgärden.

På ett tiden var datorer mycket stor, och krävde enorma mängder ström. Detta gjorde dem användbara endast en liten mängd uppgifter-beräkna banor för astronomiska eller militära tillämpningar, till exempel, eller kod brista. Med tiden med den tekniska utvecklingen, var datorn avskalad och dess energibehov sänks oerhört. Detta gjorde kraften i datorn som kan utnyttjas för en häpnadsväckande mängd användningsområden.

Som vanligt som datorer är de inte nästan börjar skrapa på ytan av datoranvändning i vår värld. Interaktiv utrustning av alla slag innehåller sina egna datorer. Mobiltelefoner, GPS, bärbara arrangörer, bankomater, pumpar gas, och miljoner andra enheter att all användning av datorer för att effektivisera sina verksamheter, och att erbjuda funktioner som skulle vara omöjligt utan en dator.

En dator som detta är ofta som en inbäddad dator. En inbyggd dator skiljas från en dator, eftersom det huvudsakligen är statisk i sin funktion. Även en dator, eller några mobiltelefoner, eller vissa handdatorer kan få ny programvara installerad, och använda sig av en mängd funktioner, en inbäddad dator har oftast bara ett fåtal ändamål, som är relativt fastställas först när datorn är tillverkats.

Inbyggda system varierar i värdet av den förändring som kan hända dem efter produktionen. En MP3-spelare, till exempel, är en inbäddad dator, men kan ha en hel del interaktion och ändringar i den. Det kan göra det möjligt för användaren att ändra de färger som används, ändra klockan, uppdatera firmware och ändra låtar och spellistor i minnet. Ett inbäddat dator inom ett trafikljus, för att ta ett annat exempel, är förmodligen ganska fast. Det är som att svara på några få vissa program-tidpunkten på dagen, en utlösande faktor när en bil närmar sig och kanske input från en central databas när det gäller mer avancerade system. Dessa program är inte byggda för interaktivitet, och kommer troligen aldrig ändras över systemets livslängd.

Datorn är en av de mest kraftfulla innovationerna i mänsklighetens historia. Med hjälp av datorer, människor plötsligt kan utföra en svindlande mängd beräkningar på bländande hastighet. Information kan bearbetats, organiseras, och visas i ett ögonblick. Eftersom tekniken fortsätter att avancera, datorn utan tvivel kommer att bli ännu mer genomgripande-och i många fall, troligen ännu mindre känna igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.