Vad är en binär fil?

En binär fil är en fil som lagras på en dator eller tillhörande media. All dator data lagras i binär form, det vill säga, det består av ettor och nollor. Dator-filer som bara har textinformation är enklare än andra filer som de som lagrar bilder, till exempel. Därför skiljer ofta mellan textfiler och alla andra filtyper, och i allmänt språkbruk begreppet binär fil refererar till den senare.

Dator uppgifter är ofta delas upp i tecken och varje tecken kallas en byte av information. Alltså ordet "Hej" delas upp i två tecken, "H" och "i" som kan återges som tal 72 och 105. Dessa siffror är sedan lagras i en datafil i binär form som 01001000 och 01101001.

Textfiler kan innehålla text tecken som H, I, tid, utrymme, symboler, samt information såsom fliken placering och början på en ny linje. Formatering information kan kodas i en textfil, till exempel anger fet stil i webbsida html-filer. Men datorer manipulera data än så. Data kan vara normala siffror, stora vetenskapliga siffror, bilder, ljud, video, instruktioner program etc. Sådana uppgifter inte kan lagras effektivt i textfiler, och lagras i binära filer i stället.

Gemensam text filformat omfatta. txt,. html och. xml. För binära filer, ett stort antal format finns, inklusive. Gif och. Jpg för bilder,. Wav för ljudfiler och. Mitten och. Mpg för mediefiler. Dessutom är programmet instruktioner lagras i en mängd olika format inklusive. Exe,. Dll och. bin. Historiskt sett har sådana program instruktioner kallade binära filer eller binärfiler.

vill visa och ändra innehållet i textfiler, enkelt textredigeringsprogram kan användas för att bara konvertera binära information till synliga tecken, och vice versa. Om en öppnar en binär fil i en textredigerare så man ser massor av konstiga tecken. Speciella tittarna som hexadecimala tittare behövs för innehållet i binära filer. För att ändra en binär fil korrekt behöver ett lämpligt program. Till exempel behöver en ngn typ av grafikprogram för att redigera bilder.

Komma innehållet i en fil kallas behandlingen, och bygger upp eller modifiera innehållet i en fil kallas skriftligen. Ansökningar om textfiler ofta läsa och skriva en hel rad i taget. För binära filer finns det ingen universell motsvarar en linje. Därför binära filer läses en byte i taget, och varje byte skall tolkas. De måste också skrivas ett byte i taget.

Vem som helst kan skapa sina egna filformat för lagring av information, och kan tolka ettor och nollor i binär fil med hjälp av sin egen applikation. Men för många människor att använda och dela binära filer, standardisering av format är avgörande. Ett antal experter samlas och enas om standarder. Vissa format anger hur man skall tolka informationen i början av den binära filen, denna information kallas ett sidhuvud eller metadata. Till exempel, en. Gif filhuvudet anger information om de olika bilderna som den innehåller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.