Vad är en VGA-kabel?

en VGA-kabel är en ledande använts för att överföra videosignaler. Det är vanligast att länka datorer med bildskärmar. Men det är nu används på vissa högupplösnings-TV.

VGA står för Video Graphics Array. Det var en grafik standard som används av IBM i början av persondatorer som såldes på 1980-talet. Idag har alla datorer stöd för VGA, men de flesta av dem använder ett mer avancerat system beroende på i vilken används bildskärmen. I Windows laddas visas med hjälp av VGA som det kan se innan datorn laddar relevant information om skärmen ska användas.

VGA idag i allmänhet syftar på den typ av kabel som används för att bära visa signaler, oavsett vilken grafik som används. Det präglas av 15 stift på kontakten i tre rader med fem. Pluggen har också två skruvar, en vardera sidan av stiften, som fäst den på plats i sockeln. Dessa skruvar har räfflade kanter vilket innebär att de kan dras åt och lossas för hand hellre än att behöva en skruvmejsel.

Det finns en mängd olika VGA-kablar som finns på olika priser. Dyrare modeller har egenskaper såsom guld bordläggning på pluggar, eller avskärmning för att förhindra att enskilda trådar orsakar störningar. Men många människor anser att dessa ger liten förbättring och i allmänhet är inte värda de extra kostnaderna. Som en tumregel, skillnaden i bildkvalitet mellan en mycket billig VGA-kabel och ett genomsnittligt pris en kommer att vara mycket större än mellan ett genomsnittligt pris VGA-kabel och en dyr en. Det är också värt att se till att du köper den kortaste kabeln som uppfyller dina behov som detta kommer att hindra signalen nedbrytning.

Förutom datorer, en VGA-kabel kan användas med vissa spelkonsoler, inklusive Microsoft Xbox 360. Detta gör att konsolen skall användas med en datorskärm, som kan erbjuda en bättre bildkvalitet än äldre tv katodstrålerör, särskilt för spel som har fina detaljer eller liten text. Kommer dock att kvaliteten inte lika bra som med en tv-apparat som kan ansluta till konsolen genom en komponentvideo anslutning eller en HD-ingång som HDMI. Detta innebär att det är mer av ett provisoriskt alternativ.

Vissa High anger definition TV har en VGA-ingång. Det finns en stor debatt om huruvida en analog signal som den som bärs av en video-kabel kan erbjuda bildkvalitet så bra som den digitala signalen som genom metoder såsom HDMI. Det finns också ett problem att vissa TV-apparater med flera uttag har endast avancerade Bildbehandlingen som påslagen för digitala anslutningar. Men betyder det relativt låga priset på en VGA-kabel här alternativet är värt att prova innan du bestämmer dig för att byta din skärm eller inmatningsenhet för modeller som bär digitala signaler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.