Vad är en TIFF-fil?

TIFF är kortformen för Tagged Image File Format. TIFF har utvecklats av Aldus Corporation i samarbete med flera andra bidragsgivare 1986. Det är en bitmappade bildformat som stöd för flera olika upplösningar. En TIFF-fil innehåller beskrivande information om bilden. En TIFF-fil identifieras av en. Tiff eller en. Tif filtillägg.

TIFF filformat används för lagring av mycket stora bilder med hög kvalitet. TIFF föredras är bildformatet i många grafiska applikationer. Dessa omfattar program bildbehandling, desktop publishing och 3-D bildtillämpningar. Andra program som använder TIFF är optisk erkännanden mjukvaran och skanning och faxning applikationer. En TIFF version som kallas geotiff används för att lagra georefererade raster bilder.

En TIFF-fil kan ha en storlek på högst 4 GB. Detta filstorlek begränsning är en av nackdelarna med TIFF. För att komma runt det och vara större än gränsen, kallade skapandet av en ny TIFF-filformat den BigTIFF filformat har föreslagits.

TIFF-format anges ett antal taggar för att lagra information om bilden. Användarprogram kan förlänga TIFF-format genom att definiera egna taggar för att beskriva bilder. TIFF-specifikationen är lätt utbyggbar, men skriver anpassade taggar för specifika tillämpningar kan göra fildelning svårt mellan olika applikationer. Det är bäst att använda utökningar som är oberoende av specifika tillämpningar och kan lätt accepteras av en mängd olika program.

TIFF-bilder finns i många typer, inklusive fyra grundläggande typer. Det är den svartvita Bilevel bild, gråskalebild, paletten eller indexerad bild och RGB-bild. Medan färgen omfattningen av paletten bilder och gråskalebilder omfattning är begränsad till 8 bitar eller 256 färger, antalet färger som RGB-bilder kan visa run till 24 bitar eller 16,7 miljoner färger och till och med miljarder starka 48 bitar. TIFF kan också stödja bilder i YCbCr och CMYK-format.

som TIFF-filer är mycket stora, behöver de ofta kan komprimeras till mindre storlekar till förmån för portabilitet. TIFF filer kan komprimeras med bl. a. Huffman-komprimering, JPEG eller JBID komprimering och LZW-komprimering. Komprimering av en TIFF-fil påverkar inte bildkvaliteten.

För spindelväv användning, är TIFF-filer vanligen konverteras till jpeg eller jpg och bmp-format. Dessa format är snabbare att ladda. De är också lättare att läsas av webbläsare än de olika formaten TIFF förlängning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.