Vad är en RPM-fil?

En Red Hat ® Package Manager filen (rpm-fil) är en fil eller uppsättning filer som används för att installera program på Linux ®-baserade system. Först infördes till stöd för Red Hat ®-distribution av Linux ®, har RPM med i många fler distributioner av Linux ® och andra operativsystem som Novell Netware ®.

Tanken bakom en rpm fil är sådan att en grupp av filer eller ett program kan paketeras ihop och packas upp under installationen. Tekniken liknar komprimering används för att förpacka många Word eller Excel dokument tillsammans för distribution. Förpackning installationsfiler tillsammans minskar storleken på den totala filen och i sin tur hur lång tid en användare spenderar ladda ner och installera rpm-filen.

information om varje paket lagras i metadata, vilket är information som definierar data till en dator. En rpm fil, eftersom det är uppackad, lagrar metadata i en databas på värddatorn som håller information om installerade paket. Detta bidrar till att upprätthålla uppdateringar för program och se till att värdoperativsystemet vet vilken version av det installerade paketet är mest aktuella.

Ibland kan en front ansökan kommer att användas för att hantera RPM-paket filer på ett system. Dessa applikationer används för att förenkla användningen av en RPM fil ytterligare genom att anpassa dem till det grafiska användargränssnittet (GUI). Många distributioner av Linux ® är kommandorad driven, lämnar användaren att skriva in sökvägen till programmet eller RPM-filer paket från kommandoraden att använda paketet. Front manager låter användaren ladda ner paketet filer och sedan öppna dem i det grafiska gränssnittet, avlägsna kommandoraden från ekvationen.

RPM-paket filer kan även hjälpa nya användare till Linux ® arenan blir mer förtrogna med användningen av operativsystemet och gör installationen mindre skrämmande bara för att det kan hanteras inom GUI skrivbordet miljö många användare har blivit bekväm med.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.