Vad är en Petabyte?

I en värld av ständigt växande datakapacitet, utgör en petabyte gränsen precis före terabyte, som själv kör precis framför gigabyte. Med andra ord är 1. 024 gigabyte en terabyte, och 1. 024 terabyte är en petabyte. För att sätta detta i perspektiv, är en petabyte omkring en miljon gigabyte (1. 048. 576).

I slutet av 1980-talet var en stor hårddisk vara 80 megabyte. Idag gör att utrymmet inte ens hålla en nuvarande Windows operativsystem utan laskning upp mot förvaringsmöjligheter. Robusta program, musikfiler, DVD (DVD), strömmande video och högupplösta bilder har alla blivit minne-hungriga djuren förtärande fastigheter biten av byte. Det hade varit otänkbart under 1980-talet att hemdatorn skulle en dag kräver tiotals eller hundratals gigabyte för att lagra data. Även om petabyte ligger fortfarande utanför territorium terabyte, vem kan säga när hemdatorn kommer att vara i ytterligare två decennier?

Det är en ödmjuk trodde att den mäktiga petabyte butikerna enskilda bitar. Det tar åtta bitar för att göra ett byte, vilket är ett tecken. Ordet "lite" till exempel, tar 24 bitar att stava, eller tre byte.

Sätt 1. 024 bytes tillsammans och du har en kilobyte. Ta samma mängd kilobyte (1024) och du har byggt en megabyte, 1024 megabyte och du har en gigabyte-och så vidare för att få en terabyte, och slutligen en petabyte. Så hur många bitar är en petabyte? En svindlande 9. 007. 199. 254. 740. 990 !

För en vanlig människa, blir det siffertuggande en liten hårig när du flyttar in i territorium petabyte, men det slutar inte där. Bortom petabyte är exabyte, zettabyte och yottabyte. Medan vissa kan fortfarande vänja sig vid tanken att 1024 megabyte motsvarar en gigabyte, vi kommer snabbt på den tid då människor kommer att hänvisa till att ha "en halv terabyte" lagring i stället för 500 gigabyte. För nu, dock petabyte är säkert förpassas till universitetet ägda superdatorer som om det Indiana University, Europeiska organisationen för kärnforskning (CERN), och IBM Global Services, bland annat. Vi kan bara hoppas att när hemanvändaren köper lagringskapacitet av petabyte, har defragmentering program i samma takt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.