Vad är en Murkogram?

En murkogram är en typ av skräppost som har några särdrag. Mest spam kan märkas som oombedda reklammeddelanden (UCE), eftersom den försöker sälja dig något utan att få din tillåtelse att kontakta dig i första hand. Den murkogram är dock unik i att den även försöker övertyga dig om att UCE du får är helt lagligt i enlighet med lagen.

Namnet murkogram är uppkallat efter senator Frank Murkowski. Under 1999 var den amerikanska senaten överväger ett lagförslag som kallas S. 1618. Lagförslaget var också kallat Telefon smällande Bill, och det främst gällde att driva företag laddning långväga leverantörer utan uttryckligt kund tillstånd. Senator Murkowski beslutat foga ett avsnitt för att S. 1618 kallade avdelning III eller Inkorgen Privacy Act, vilket skulle kräva att alla UCE att ta med namnet på företaget, kontaktinformation som telefonnummer, fysisk och e-postadress och instruktioner om hur ta bort din e-postadress från att ta emot andra e-post i framtiden.

Representanthuset tyckte inte om bestämmelsen, och tog bort den. Därför finns det ingen avdelning III avsnitt av S. 1618. Anledningen till att denna lilla juridiska lektion är viktig är på grund av formuleringen i en murkogram. De flesta murkograms kommer att nämna att de är i överensstämmelse med Bill S. 1618, avdelning III. Som sådan kan konsumenterna inte klaga eller göra någonting om att ta emot UCE av detta slag.

Men tekniskt sett är detta inte sant. Det finns ingen avdelning III avsnitt, så murkogram använder sig av en falsk lag att förhindra att konsumenter klagar på spam. Det finns ett par andra lagar som har "dött" i huset eller senaten som du kan se ovan i en murkogram. De omfattar HR 3888, som innehöll i sin ursprungliga version, en del språk som verkar för att skydda spam aktivitet. Detta språk har tagits bort och räkningen blev aldrig rätt. En annan ofta hänvisas till propositionen är HR 4176, som liksom 3888, var aldrig blivit till lag.

Vad murkogram försök att hålla dig få skräppost genom att hänvisa till lagar eller bestämmelser som inte finns. De hoppas genom klingande "officiella" att de inte kommer att få klagomål från användare. Det finns många företag som ger information av det slag som föreslås av senator Murkowski, och där gå ur listorna är ganska lätt, ett fåtal företag tenderar att vara mycket knepiga i detta avseende.

Murkograms nu strikt olagligt, tack vare den amerikanska lagen, CAN-SPAM Act, som undertecknades i lagstiftningen år 2004. Detta är en "opt-out"-system, där man kan avsluta prenumerationen genom att skicka ett e-postmeddelande till UCE skapare. Men definierar lagen också bedrägeri i e-postmeddelanden som brottsliga beteende.

Detta innebär någon murkogram du får är olagligt, eftersom det gör uttalanden om lagar som inte existerar och antyder att du inte har någon anordning för att förhindra att ta emot dessa mail i framtiden. De flesta uppfyller CAN-SPAM, och det finns färre murkograms sänds för närvarande. Om du inte får ett, kanske du vill arbeta med din e-post eller Internet-leverantören för att rapportera detta olagliga beteende.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.