Vad är en Data Bus?

En databuss är en dator delsystem som gör det möjligt att överföra data från en komponent till en annan på ett moderkort eller system ombord, eller mellan två datorer. Detta kan omfatta överföring av data till och från minnet, eller från centralenheten (CPU) till andra komponenter. Varje databuss är konstruerad för att hantera så många bitar av information på en gång. Mängden data som en databuss kan hantera kallas bandbredd.

Ett typiskt databussen är 32-bitar bred. Detta innebär att upp till 32 bitar av data kan färdas genom en databuss varje sekund. Nyare datorer gör databussar som kan hantera 64-bitars och till och med 96-bitars data stigar. Samtidigt som de gör databussar att hantera mer bitar, gör de också enheter som kan hantera dessa högre bitrates.

I början av den personliga datorn, skapade tillverkare moderkort med data bussar som var direkt anslutna till datorns minne och kringutrustning. Dessa elektriska bussar var utformade för att gå parallellt med varandra och hade flera anslutningar. Denna direkta förbindelsen var problematisk av flera skäl, dock, särskilt eftersom alla enheter var tvungna att köra med samma hastighet.

För att eliminera detta problem, som används utvecklare en buss registeransvarige att separera CPU och minne från externa enheter, vilket gör att processorhastigheten ökas utan att kräva samma ökning i perifera hastigheter. Detta system gav också expansionskort att tala med varandra utan att gå via CPU, vilket leder till snabbare dataöverföring. Alla enheter fortfarande måste tala med varandra med samma hastighet, dock så låg busshastigheter långsam ett helt datorsystem.

Moderna datorer använder både parallella och seriella data bussar. Parallella data bussar har uppgifter om många trådar samtidigt. Varje tråd, eller stig, som de ibland kallas, bär en bit av data. En seriell databuss har en tråd eller stig, och bär alla bitar, den ena efter den andra.

Nästan varje dator innehåller interna och externa data bussar. Den interna databussen, även känd som en lokal buss, ansluter alla komponenter som är på moderkortet, såsom CPU och minne. Den externa databussen ansluta all kringutrustning till moderkortet.

En mängd olika externa data bussar finns tillgängliga. De lämplig typ av data buss beror på det perifera bifogas som till datorn. De vanligaste parallella bussar som finns i datorer idag är ATA, PC-kort (används i bärbara datorer), och SCSI. De vanligaste seriella bussar inkluderar USB, FireWire, Serial ATA och Serial Attached SCSI.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.