Vad är cyberspace?

Cyberspace hänvisar till nonphysical skapats genom anslöt datorer tvärfungerande i ett nätverk. I cyberrymden, dator aktörer interagerar på ett sätt som liknar den verkliga världen, utom i cyberspace interaktion inte kräver fysisk rörlighet utanför skriva. Information kan utbytas i realtid eller fördröjd tid, och folk kan handla, dela, utforska, forskning, arbeta eller spela.

Internet utgör den största cyberrymden miljö, boende många sub-miljöer i den. Dessa inkluderar World Wide Web (Web), Usenet diskussionsgrupper och Internet Relay Chat (IRC).

Webben är den mest populära destinationen, som består av miljontals webbplatser där en besökare kan hitta nästan vad som helst. Han eller hon kan också skapa en personlig webbplats som värd information, bilder, filmer, musik eller interaktiva forum. Webbforum ge människor möjlighet till samtal i en "anslagstavla"-liknande gränssnitt. Berörda parter svara på en annan genom att skriva kommentarer på inlägg. Forumen är offentliga och är ett mycket populärt sätt att umgås i cyberrymden.

USENET nyhetsgrupper kan läsas genom särskilda USENET webbplatser eller med en nyhetsläsare. En diskussionsgrupp liknar ett webbforum, förutom att varje diskussionsgrupp har en enda dedikerade ämne. Det finns över 100. 000 diskussionsgrupper och räkna, så man kan hitta en som arbetat med nästan vad som helst av intresse. Och medan webbforum och diskussionsgrupper är både bra för korta, pratsam kommentarer, diskussionsgrupper är utmärkta för långa debatter. I USENET cyberrymden en kan dela fritidsintressen, hitta stödgrupper, få snabba personliga svar på maskinvaran eller problem med programvara, eller delta i någon rad andra diskussioner.

IRC är ännu ett område av Internet cyberrymden som erbjuder kommunikativa samspel mellan dator operatörer. Skillnaden är att IRC erbjuder realtid chatt. Inom sekunder (eller millisekunder) för att slå på ENTER för att skicka ett svar, deltagarens svar visas i det offentliga "chatrum. " IRC är uppfattas som part-line telefonsamtal, utom den behöver skriva snarare än att tala. Instant Messaging (IM) liknar IRC eftersom det är omedelbar och e-post är också ögonblick, även om den mottagande parten inte kan samla in e-post direkt.

Även om alla dessa online miljöer kan betraktas cyberspace, virtuell verklighet återspeglar mest bokstavliga definition. Vid denna form av cyberrymden deltagarna ser grafiken utrymme och programmerare samverkar inom det utrymme som "avatarer" eller tecken. Man kan gå, springa, flyga, skapa objekt, köpa virtuella fastigheter, handla kläder eller artiklar Avatar kan använda, utveckla en verksamhet, bygga ett hem eller konstgalleri, prata med andra avatarer, gå ut och dansa eller göra valfritt antal andra aktiviteter. Virtuell verklighet riken, som erbjuds av Second Life , är så övertygande, många som tycker dem beroendeframkallande.

Spel kan presentera en typ av virtuell verklighet som kallas simuleringar (simmar) eller miljöer som parallellt verkliga livet med slående realism. Även om Second Life har drag av fantasi, många spel försöker vara så realistisk som möjligt. Andra införliva skräck, som monstruöst skurkar. Tekniskt sett kan räknas single player spel inte så cyberrymden som de saknar nätverk interaktion, men definitionen i huvudsak är suddig till att omfatta alla elektroniskt framställda miljö.

Ordet "cyberspace" först dök upp i William Gibsons prisbelönta, Neuromancer (1984). Boken är en futuristisk science fiction-berättelse om en förspilld hacker utfodring av självdestruktiva vanor, när han oväntat är anställd för att göra en till synes omöjlig uppgift för ersättning som han inte har råd att tacka nej. Ironiskt nog (eller inte), många futuristiska detaljer i boken parallellt moderna livet, och säkerligen denna benämning inbäddad sig djupt i samtida kultur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.