Vad är avlusning?

Debugging avser en process i utveckling av mjukvara innebär att programmet analytiker kamma igenom datakod letar efter "fel"-källan till fel, brister eller säkerhetshål i de interna programmet instruktioner. Hårdvara utveckling går också igenom felsökning att säkerställa kompatibilitet med befintliga hårdvara standarder och interoperabilitet mellan komponenter som ansluter sig till samma protokoll. Dessutom, felsökning garanterar att hårdvara och mjukvara är bakåtkompatibel, eller kommer att samexistera med redan existerande standarder som fortfarande kan vara i bruk.

Programvara felsökning sker i två faser. Den första fasen kallas "alfa testning", och utförs i egen regi innan programmet offentliggörs. Den andra fasen sker genom en offentlig process som kallas "beta-testning. " Beta-testare är frivilliga dator entusiaster som använder beta mjukvara på egen risk enligt avtal som fel eller problem skall rapporteras till utvecklare.

Sedan buggar måste isoleras och identifieras innan de kan lagas, är det första steget att testa programvaran under olika förhållanden. När ett fel visar sig, tar debugger del av de exakta villkoren för felet visade sig, inklusive de nuvarande löpande funktion, operativsystem och-version och annan programvara eller maskinvara som kan vara relevanta. Offentliga betatestare lämna detaljerade rapporter online notering väsentliga uppgifter i enlighet med detta vanligen genom att fylla i ett fördesignade form.

När båda felsökning faserna är färdiga, programvaran är klar för en allmän utsättning som en stabil version. Fortsätter dock felsökning som underhållsbehandling protokoll för produktens livslängd, intensifiera med större uppgraderingar.

Hårdvaran rättas till innan den når marknaden och inte genomgår verkliga betatestning i sig, eftersom det skulle vara för dyrt och problematiskt för ett antal ganska uppenbara skäl. Istället flesta hårdvarutillverkare ge ett program på nätet där användare kan få teknisk support eller rapportera problem med hårdvara. I många fall dessa problem visar sig vara felanvändning, men processen bidrar också till att avslöja fel som inte fångats i den inledande felsökning fasen. Felsökare kan gå tillbaka till instruktionerna kodade i det kontrollerande chips och göra ändringar för att befria hårdvaran i buggar. Tillverkaren kan sedan ge en firmware uppgradering som användare kan ladda ner på nätet för att uppdatera sin maskinvara.

Även internt felsökning kan säkert bli mjuk-och hårdvara för många buggar, ersätter ingenting verkliga tester. Det är nästan omöjligt för en författare eller tillverkare att kopiera alla tänkbara skick och ordning enligt vilken maskinvara eller programvara kommer att användas. Många erfarna IBM-PC-användare vänta under en period av 12-36 månader innan de vandrar till ett nytt operativsystem av detta skäl, som att byta från Windows ™ XP ™ till Windows Vista ™. Detta ger samfundet tid att identifiera några större säkerhetsproblem, buggar eller andra initiala problem som kan kräva felsökning och lapp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.