Vad är Smalbandiga?

Smalbandiga är en term som används för att beskriva en Internet-anslutning hastighet som oftast förknippas med en fjärranslutning. Använda telefonlinjer och sänder över röst-grade frekvenser, högsta effektiva hastigheten en anslutning kan ge är cirka 56k, vilket är 56. 000 bitar per sekund.

Många Internetanvändare idag kan minnas mycket långsammare hastigheter i slutet 1980-talet och början till mitten av 1990-talet, den högsta hastighet uppnås genom en smalbandsanslutning blek i jämförelse med vad som finns tillgängligt idag. Även den långsammaste bredband är oftast fem gånger snabbare än smalband.

På vissa platser runt om i världen, särskilt i utvecklingsländer, smalband är fortfarande standard. Men många västeuropeiska nationer ligger före USA när det gäller andelen Internet-användare som ansluter med hjälp av bredband.

I USA, smalband var den odiskutabla populäraste valet för Internet-anslutningar fram till 2006. Samma år rapporterade JD Power and Associates att bredband till slut hade överträffat smalbandsanslutningar. Gapet har ökat under åren sedan, trots att uppringda anslutningar är betydligt billigare än bredband.

Intressant nog ett antal smalbandiga användare är ganska nöjd med deras tjänst och kan även föredrar det bredband över. Associated Press rapporterade i juli 2008 att endast en liten andel av dem med smalbandsanslutningar säger att de använder det för att de inte har tillgång till bredband. Resten vet helt enkelt inte varför de väljer smalband, eller är missnöjda med kostnaden för bredband. Smalband är oftast bara halva kostnaden för bredband, beroende på bredband hastighet.

Även om det är vanligt att associera bara uppringda Internet med begreppet smalbandiga , det är betraktas i allmänhet som något samband med en överföringshastighet på 1,544 Megabit per sekund kan anses smalband. Detta är mycket snabbare än en typisk uppringd förbindelse.

I vissa fall kan även en långsammare kabel tjänst sammanhang anses ett smalband hastighet. Detta motsäger emellertid med den traditionella definitionen av smalbandiga, som definieras som de frekvenser som medför röst-grade kommunikation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.