Vad är PCI Express?

PCI (Peripheral Component Interconnect) Express är en skalbar I /O (Input /Output) seriell buss tekniken ska ersätta parallella PCI-bussen som kom som standard på moderkort tillverkas av det tidiga 1990-talet genom 2004. I den senare delen av 2004 PCI Express-kortplatser började visas bredvid standard tider, börjar en gradvis övergång.

Intel introducerades PCI tekniken år 1991 för att ersätta ISA /EISA-bussen. Det togs senare över av PCI Special Interest Group (PCI-SIG) som reviderade protokollet 1993. Även robust nog att sträcka sig över ett decennium, totalt tillgänglig bandbredd på bara 133 MB /ps delade mellan ankomst innebar att hög efterfrågan enheter snabbt mättad resurser. År 1997 problemet delvis lindras genom att ett särskilt AGP (Accelerated Graphics Port) med dedikerad bandbredd. Andra åtgärder har också vidtagits på chip-nivå tillsammans med integrerade komponenter, vilket bidrog till att förlänga PCI lönsamhet. Var dock med tillkomsten av SATA, RAID, Gigabyte Ethernet och andra krävande apparater, en ny arkitektur som krävs.

Intel svarade med PCI Express, eller PCIe för korta.

PCI Express har flera fördelar, inte bara för användaren utan till tillverkarna. Den kan genomföras som en enande I /O-struktur för stationära datorer, mobiler, servrar och arbetsstationer, och det är billigare än PCI eller AGP att genomföra på styrelsenivå. Detta håller kostnaderna nere för konsumenten. Det är också konstruerad att vara kompatibel med existerande operativsystem och PCI-drivrutiner.

PCI Express är ett punkt-till-punkt sammanhang, vilket betyder att den inte delar bandbredden utan kommunicerar direkt med utrustning via en switch som styr dataflödet. Det möjliggör också för varma byta eller varm pluggning och förbrukar mindre ström än PCI.

Men de mest lovande egenskap är att det är skalbar mening högre bandbredd kan uppnås genom att lägga till "köer , "skenbart framtiden genom heltäckande in i nästa årtionde.

Den första utbyggnaden av PCI-Express ger tre konsumenternas smaker: x1, x2, och x16. Antalet motsvarar antalet körfält: x1 har ett körfält, x2 har två körfält, och så vidare. Varje körfält är dubbelriktad och består av fyra stift. Lanes har en skattesats leverans överföring av 250 MB-ps i varje riktning för totalt 500 MB-ps, per körfält.

PCIe Lanes Pins MB /PS Syfte
x1 1 4 500 MB /PS Enhet
x2 2 8 1000 MB /ps=1 GB /PS Enhet
x16 16 64 8000 MB /ps=8 GB /PS grafikkort

16-filiga (x16 ) kortplats ersätter AGP för PCIe-grafikkort, medan x1 och x2 tider kommer att användas för enheter. Som grafisk kraven ökar, kommer x32 och x64 slots förverkligas, och framtida versioner av PCIe förväntas att kraftigt öka körfält datahastighet.

PCI Express är inte att förväxla med PCI-X, som används i servern marknad. PCI-X förbättrar standarden PCI-bussen för att ge en maximal bandbredd av 1GB/ps. PCIe har utvecklats för servermarknaden och, inledningsvis med x4, x8 och x12 reserverade format. Detta ligger långt PCI-X kapacitet.

Standard PCI förutspås förbli förhärskande under 2006 medan konsument-ägda produkter och hållbarhet produkter filtrera genom marknaden. Tillverkare av produkter som har höga krav på bandbredd kommer logiskt sett vara den första att dra nytta av PCI Express kapacitet med grafikkort i täten.

PCIe-platser finns på både Intel och AMD moderkort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.