Vad är Klockfrekvens?

Klockfrekvens är ett mått på hur snabbt en dator slutför grundläggande beräkningar och operationer. Det mäts som en frekvens i hertz, och oftast syftar på hastigheten på datorns processor, eller C entral P rocessing U nit. Med tanke på den mest klockfrekvens åtgärder är mycket hög, villkoren megahertz och gigahertz används. En megahertz är en miljon cykler per sekund, medan en gigahertz är en miljard cykler per sekund. Så en dator med en klockfrekvens på 800 MHz körs 800. 000. 000 cykler per sekund, medan en 2. 4GHz datorn kör 2. 400 miljoner cykler per sekund.

Hur klockfrekvens bör användas som ett riktmärke för en dators hastighet är en fråga av visst påstående, men de flesta chip beslutsfattare tycks vara drivande mot slutsatsen att klockfrekvens bör överges som ges det främsta värdet. Problemet kommer från det faktum att även klockhastighet fungerar som en relativt tillförlitlig indikator på hur en av företagets marker travar upp mot en annan av sina marker, är det en dålig indikator på hur detta chip kan tävla mot ett annat företags chipset. En anledning klockfrekvens processorn är inte så tillförlitliga testet av den totala dator fart är att många andra faktorer spelar in. Mängden RAM-minne en dator har, den klockfrekvens att RAM, klockan hastigheten på front-side bus, och storleken på cachen spelar alla viktiga roller att fastställa övergripande resultat.

När man jämför en Intel Pentium chip till en annan Pentium chip, till exempel, är klockfrekvensen en ganska bra indikator på en förbättring i hastighet. En 800MHz Pentium dator kommer att utföra de flesta processor-baserade uppgifter ungefär dubbelt så snabbt som en 400MHz Pentium dator. När man jämför olika företags processorer dock att historien förändras. Om vi ser på både en Pentium-chip och en AMD-chip, till exempel, finner vi att AMD har en tendens att utföra de flesta arbetsuppgifter snabbare än en jämförbar Pentium. En 1,8 GHz AMD-chip betydligt bättre prestanda än en Pentium 1. 8GHz chip i stället utför nära hastigheten på en Pentium 2,2 GHz.

Därför stannade AMD notering deras klockfrekvens som en primär metod för reklam på sina datorer I stället associerar ett nummer med datorn tänkt att visa sitt resultat jämfört med en Pentium. AMD Athlon 64 3000, till exempel, har en klockfrekvens på bara 1,8 GHz, men AMD fastställt att det är jämförbart med en Pentium 4 på 3 GHz. Intel själva har också börjat flytta bort från klockfrekvens modell av reklam, främst på grund av införandet av en laptop-orienterad M-linjen, som har mycket lägre klockfrekvenser för att optimera bärbara prestanda. Genom att hålla sig till en klockfrekvens modell, gjorde Intel sin Pentium-M datorer ser ut som de var långsamma och svaga jämfört med Pentium 4-modeller.

Även klockfrekvens kan fortfarande ge en allmän uppfattning om datoranvändning makt, är det mer rekommenderas ofta i dessa dagar att titta på någon form av betrodda riktmärke som ett sätt att jämföra datorer. Om man tittar på riktmärken för hur olika processorer hanteras uppgifter du bryr dig om kommer att ge en tydligare bild av hur datorn kommer att fungera för dig. En dator kan vara betydligt snabbare än en annan till att omvandla bilder i ett grafiskt program, till exempel, men långsammare på video-intensiva spel. Detta paradigm av mer uppgiftsspecifika dator betyg, snarare än en enbart fokusera på klockfrekvens, i slutändan ger konsumenterna en bättre förståelse för vad för slags produkt de kan förvänta sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.