Vad är Cat-5 kabel?

Cat-5-kabel, som ibland kallas Ethernet-kabel, är kort för Kategori 5 -kabel, en nuvarande branschstandard för nät-och telefonkablar. Cat-5-kabel är oskärmad kabel innehåller fyra par 24-gauge tvinnade koppar par, som slutar i en RJ-45 kontakt. Om en tråd är certifierat som Cat-5 och inte bara en partvinnad tråd, kommer det att få "Cat-5" tryckt på skärmning.

yttre hölje av Cat-5-kabel kan komma i många färger, med klarblå vara ganska vanligt. Inuti är de tvinnade paren också hölje av plast med en standard färgschema: Fast orange, blå, grön och brun ledning vridna runt kompisar som är vita och randiga med en färg. Den tvinnade paren inuti en Cat-5-kabel minska störningar och överhörning, och bör lämnas vridna utom vid anslutningspunkten. Vissa experter rekommenderar untwisting bara? tum (12,7 mm) i par för att band och knyta kontakter. Cat-5-kabel kan köpas av en rulle i varierande längder, eller köpt klippta i förväg i standard längder med RJ-45 uttag redan bifogas.

Cat-5 kabel ersätter Cat-3 kabel, som endast kunde bära data i hastigheter upp till 10 megabit per sekund (Mbps), medan Cat-5-kabel stöder datahastigheter på 100 Mbps eller mer. En vanlig Cat-5-kabel kan också nå 300 fot (100 meter), och bortsett från nätverk och telefoner kan användas för många andra ändamål. Cat-5e ökar Cat-5-kabel som stödjer 1000 Mbps eller Gigabit Ethernet , eller den kan användas med 100 Base-T-nät för långdistanskörning av 1150 fot (350 meter). Denna typ av Cat-5-kabel möter en särskild standard kallad "EIA /TIA 568A-5," som bör stämplas på det yttre höljet.

Bland Cat 5-kabel, finns det tre olika konfigurationer för stifttilldelningar eller kablar av RJ-45 kontakter. Olika nätverksenheter utnyttja en av de tre typerna av stifttilldelningar. De tre stifttilldelningar kallas rakt igenom , crossover och välter .

Cat-5 kabeln från en dator till en övergång kommer att vara en rak kabel, till exempel. Om två datorer eller två switchar är anslutna skulle Cat-5 korsad kabel användas. Slutligen kommer en Cat-5 överrullningsprov kabel ansluta en dator till en router. Nyare enheter, men kan känna av vilken Cat-5-kabel används och signaler rutten därefter.

Cat-5-kabel är tillgänglig överallt ledningar säljs, inklusive elektronik butiker, hem center förbättring, och dator försäljningsställen. Det är också allmänt tillgänglig online. Observera att en nyare Cat-6 kabel så småningom kommer att ersätta Cat-5, med dubbla bandbredden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.