Vad är 3D-modellering?

tredimensionell datorgrafik, är 3D-modellering förfarandet för att utveckla en 3D-modell med hjälp av speciella dataprogram. Det är en process som skapar en trådmodell modell som representerar ett tredimensionellt objekt. Detta syfte kan vara levande eller döda. En tredimensionell modell är skapad med ett antal punkter i 3D-rymden, som är sammankopplade genom olika geometriska uppgifter såsom linjer och välvda ytor.

Tredimensionella modeller skapas med hjälp av fyra populära metoder:

>

polygonalmurs modellering . Många tre dimensionella modeller skapas som struktur månghörniga modeller. Månghörniga modellering är en metod för att skapa en 3D-modell genom att ansluta linjesegment genom punkter i en 3D-rymden. Dessa punkter i rymden kallas även brytpunkter. Månghörniga modeller är mycket flexibla och kan göras av en dator mycket snabbt. Man kan dock inte skapa en exakt böjda ytan med mångsidig 3D-modellering teknik.

Primitive modellering . Detta är det enklaste sättet att modellera tredimensionella objekt. Använda geometriska primitiver, såsom cylindrar, koner, kuber och bollar, är komplexa modeller skapas. Detta tillvägagångssätt ger enkel konstruktion som de blanketter som är matematiskt definierade och precisa. Primitiva modeller används främst för att utveckla 3D-modeller av tekniska tillämpningar.

NURBS modeller . Den NURBS (Non-enhetlig rationell B-spline) modellering metod finns i populära program som Maya. Utvecklaren kan skapa slät yta 3D-modeller med hjälp av denna modell teknik. Till skillnad från månghörniga beräkningsmodeller som endast kan närma krökta ytor med många polygoner, kan NURBS modeller skapa riktigt mjukt svängda ytor.

Splines och patchar modellering . Dessa metoder liknar de NURBS modeller förfarandet. De beror på böjda linjer för att identifiera den synliga ytan.

3D-modellering kan lätt utföras med hjälp av speciell programvara som Maya och 3ds Max. Det finns också vissa scen beskrivning språk som POV-Ray som används för modellering. Medan de flesta tredimensionell programvara sviter prissätts mycket höga, open source-program finns tillgängliga gratis. De flesta program följer mångsidig och NURBS metoder modellering för att skapa modeller. För modellering av komplicerade material som regn, moln och blåser sand i de program som använder en partikel system för att göra modelleringen processen enklare.

Idag, 3D-modellering är anställd inom en mängd olika aktiviteter. TV-spelet industrin använder olika tre dimensionell modellering metoder för att skapa realistiska karaktärer modeller för videospel. Inom det medicinska området, är detaljerade modeller av människokroppen organ skapas med hjälp av olika avancerade 3D-modellering. Verkstadsföretaget samhället använder 3D datorstödd konstruktion (CAD) program för att skapa tredimensionella modeller av nya apparater, fordon och strukturer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.