Vad är seriella portar?

Serieportar är en typ av dator gränssnitt som är förenligt med RS-232 standard. De är 9-stiftskontakter att förmedla information, inkommande eller utgående, ett byte i taget. Varje byte delas upp i en serie av åtta bitar, därav termen följetong hamn.

Serieportar är en av de äldsta typerna av gränssnitt standarder . Innan interna modem blev vanlig, var externa modem anslutna till datorer via seriella portar, även känd som kommunikation eller "COM"-portar. Datormus och även tangentbord används också serieportar. Vissa seriella portar som används 25-pin-kontakter, men 9-pin sorten vanligare. Serieportar styrs av en speciell chip samtal en UART (Universal Asynchronous Receiver Transmitter).

Serieportar skiljer sig från 25-polig parallell hamnar i att de parallella portarna överlämna ett byte i taget med hjälp av åtta parallella trådar att var och bära en bit. Med data färdas parallellt var överföringshastighet större. En parallellport skulle kunna stödja hastigheter på upp till 100 kilobyte per sekund, medan serieportar stöds endast 115 kilobit per sekund (kbit /s). Senare sköt förbättrad teknik serieport hastigheter till 460 kbps.

I traditionella datorer har serieportar konfigureras på följande sätt:

nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
seriella portar Avbryt
COM 1 IRQ 4 0x3f8
COM 2 IRQ 3 0x2f8
COM 3 IRQ 4 0x3e8
COM 4 IRQ 3 0x2e8

Enheter konfigureras till att använda serieportar COM 1 och COM 3 kunde inte vara aktiva samtidigt, eftersom de delade avbryta IRQ 4. Samma sak gäller för COM 2 och COM 4 port enheter. Ofta ledde det till manuellt konfigurera den seriella portar, som ofta orsakade mer problem än vad det var värt och ledde en särskild utmaning för dyslektiker!

Idag är serieportar används främst för uppringt modem och nuvarande operativsystem hanterar konfigurationen automatiskt. Nyare, har snabbare teknik för USB (Universal Serial Bus) och firewire ersättas på annat sätt både parallella och seriella portar. USB stödjer hastigheter från 1,5 megabit per sekund till 60 megabyte per sekund. Firewire skryta överföringshastigheter mellan 100 och 400 megabit per sekund.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.