Vad är piratkopiering?

Online piratkopiering är en term som används för att beskriva olaglig kopiering av upphovsrättsskyddat material från Internet. Termen används i stor utsträckning, både av motståndare och förespråkare av piratkopiering. Motståndarna, som Recording Industry Association of America (RIAA) använder termen för att försöka jämställa upphovsrätten kränker med pirater i det fria havet som plundrade fartyg. Förespråkarna använder begreppet för att minnas den romantik i pirat livsstil, med dess betoning av individens frihet och frigörelse bland allt annat. Termen piratkopiering i detta sammanhang verkligen har sitt ursprung långt före tillkomsten av Internet, med författaren Daniel Defoe hänvisar till pyrates att göra olagliga kopior av hans böcker på 1703.

Det finns tre typer av piratverksamhet i detta sammanhang: piratkopiering av musik, film piratkopiering och piratkopiering. Även andra bestämmelser som finns är mycket mindre vanligt, eftersom de ofta berör mycket specialiserade discipliner. Däremot, även om antalet är inte exakt känd, hundratals miljoner människor delta i online piratkopiering över hela världen. Effekterna av piratkopiering på internet är inte väl etablerad, och varje sida fram olika rapporter att fastställa radikalt annorlunda idéer.

Förespråkare av piratkopiering anse att de ekonomiska konsekvenserna av piratkopiering är försumbar, och som i vissa fall piratkopieringen kan faktiskt hjälpa försäljningen av en produkt. De hävdar att de allra flesta människor som pirat musik, videor, och programvara är inte människor som skulle köpa produkten i första hand. Vissa hävdar också att vissa människor pirat musik för att se om de har det, och när de gör de börjar köpa faktiska CD-skivor eller lagliga kopior av låtarna, eller gå på konserter och mata in pengar i systemet på detta sätt. De påpekar även att de flesta av priset för en försäljning inte går till artisten, och att utom i fall av toppartister, kan artisterna få hjälp av fläktar piratkopiering deras musik och donera till dem, eller gå på konserter, så att de ser nästan alla pengar.

Motståndarna till piratkopiering konstatera att det utgör ett allvarligt hot mot konstnärlig och kreativ utveckling i världen. De håller att piratkopiering skär in vinsterna, sänka hur mycket pengar en artist eller programmerare kan förvänta oss, och därmed minskar motivationen för dem att skapa nya verk. De påpekar även att de flesta moderna musiken produceras inte bara av konstnärer, som kan kompenseras genom att gå på konserter eller gåvor, men med stor stödpersonal, inklusive ingenjörer, förläggare och formgivare, som kan välja att inte längre stödja medium om de kan inte leva på det.

Kampen mot piratkopiering på Internet, eller åtminstone elektronisk piratkopiering, har pågått sedan innan det fanns en Internet, med tidig programvara tillverkare försöker nya säkerhetsfunktioner för att stoppa människor från att göra olagliga kopior av deras mjukvara. En stor del av nutida musik och videor skyddas av Digital Rights Management (DRM) förpackningar, som försök att begränsa antalet datorer en mediefil kan användas. Motståndare dock påpeka att DRM ofta vindar upp förödande media för legitima köpare av media och att hackare kan lätt band DRM om de verkligen vill pirat den.

Varken piratkopiering, eller kampen mot den sannolikt kommer att försvinna när som helst snart. Säkerhetsåtgärder fortsätta att utvecklas, liksom de tekniker som används för att bryta dem, och sprida upphovsrättsskyddat material fritt. I många fall har genomförandet av DRM och andra säkerhets provocerade en konsument motreaktion, med vissa grupper bojkotta produkter som implementerar DRM. I Europa har åtgärder mot piratkopiering på internet gett upphov till politiska bakslag, med ett nationellt erkänt Piratpartiet vinna platser i parlamentet. Internationella karaktär piratkopiering, och det faktum att olika länder har mycket olika lagar om det, är en annan faktor komplicerar frågan i sin helhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.