Vad är kryptoanalys?

kryptoanalys är studiet av med krypterade data, och försöker unencrypt utan användning av nyckeln. Den andra sidan av kryptografi, är kryptoanalys användas för att bryta koder genom att hitta svagheter i den. Förutom att användas av hackare med dåliga avsikter, är kryptoanalys också ofta används av militären. Kryptoanalys är också lämpligt används av konstruktörer av krypteringssystem för att finna och därefter rätta till eventuella brister som kan finnas i systemet under konstruktion.

Det finns flera typer av attacker som ett cryptanalyst kan använda för att bryta en kod, beroende på hur mycket information de har. En ciphertext-bara attack är en där cryptanalyst har en bit ciphertext (text som redan krypterad), utan klartext (okrypterat text). Detta är förmodligen den svåraste typen av kryptoanalys, och kräver lite av gissningar. I en känd-klartext attack, har cryptanalyst både en bit av ciphertext och motsvarande del av vanlig text.

Andra typer av attacker kan innebära att försöka härleda en nyckel genom bedrägeri eller stöld. "Mannen-i-mitten" attack är ett exempel. I denna attack, innebär att cryptanalyst en bit övervakning programvara i mellan två parter som kommunicerar. När parternas nycklar byts för säker kommunikation, utbyter de sina nycklar med angriparen i stället för varandra.

Det yttersta målet för cryptanalyst är dock att härleda nyckeln, så att alla ciphertext kan lätt dechiffreras. En brute-force attack är ett sätt att göra det. I denna typ av attack, försöker cryptanalyst alla möjliga kombinationer tills rätt nyckel identifieras. Trots att använda längre nycklar göra härledningen mindre statistiskt chanser att lyckas, snabbare datorer, fortsätta att brute-force attacker genomförbart. Nätverk ett antal datorer på ett rutnät, kombinerar deras styrka, deras kumulativa effekt kan användas för att bryta långa nycklar. Den längsta nycklar som används, 128-bitars nycklar, förblir den starkaste, och mindre benägna att bli föremål för en brute-force attack.

I grunden är kryptoanalys vetenskapen om matematik, sannolikhet och datorer snabbt; cryptanalyst är också vanligtvis kräver en viss envishet, intuition, gissningar och en del allmän kännedom om målet.

kryptoanalys har också en intressant historisk element, den berömda Enigma maskinen användes av tyskarna för att skicka hemliga meddelanden, slutligen knäckt av medlemmar av den polska motstånd och överförts till de brittiska.

>


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.