Vad är ett projekt gaffel?

datorapplikationer, är ett projekt gaffel en situation där en viss aspekt eller del av en etablerad programvara används som grund för att skapa en ny produkt som är inriktad på program som inte är i fokus för den ursprungliga programvaran. Skapandet av projektet gafflar är en vanlig företeelse, utan kan ske med hjälp av öppen källkod eller fri programvara. Det finns också exempel på ett projekt gaffel projekt som kom till stånd genom att använda någon del av en patentskyddad programvara.

Inom processen för programvaruutveckling, finns det en ständig utveckling av nya programpaket som möter ett växande utbud av konsumenternas behov. Ofta ger befintlig programvara inspiration till dessa nya produkter. En eller två funktioner i en aktuell programpaket som kan ligga till grund för en ny produkt. I det här fallet sägs det att den nya programvaran "kluven" eller förgrenat sig av redan existerande programvara. Det nya projektet gaffeln syftar till att stärka överklagande av dessa lånade funktioner, samt lägga till nya funktioner som inte finns i den ursprungliga programvaran erbjudande.

Användningen av programvara med öppen källkod för att skapa ett projekt gaffel är relativt enkel. Det finns inget behov av att få tillstånd från den ursprungliga utvecklaren, och inte heller någon skyldighet att samarbeta med utvecklarna av ursprung programvaran på något sätt. Det är dock inte ovanligt att utvecklare av ett projekt gaffel för att samverka med den ursprungliga utvecklare, ibland till den grad arbetar i projektet gaffel tillsammans. Detta är dock graden av kommunikation och samarbete helt frivilligt och är inte ett krav när fri programvara är inblandad.

Med egenutvecklade programvara, skapa ett projekt gaffel normalt utförs av oberoende företag har licensen den ursprungliga programvara. Det är dock möjligt för en oberoende utvecklare att ingå ett avtal som tillåter begränsad användning av licensierade programvara i utvecklingen av filial eller gaffel. Oftare har det bolag som kontrollerar den ursprungliga programvaran kommer bara att använda i interna resurser att utveckla projektet gaffel, och bibehålla full kontroll över licensen. Denna metod används ofta vid utveckling av nya och mer avancerade versioner av mjukvara, eller skapa paket följeslagare programvara som fungerar med den ursprungliga programvaran.

Det är möjligt att ett projekt gaffel kan leda till utveckling av ett programpaket som till slut överskuggar till och med ersätter den ursprungliga programvaran. Vid andra tillfällen kan gafflar endast utveckla småningom dras in i den ursprungliga programmet och marknadsförs som en ny och förbättrad version.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.