Vad är ett ljudkort?

Ett ljudkort är en intern dator komponent som processer ljudfiler i syfte att tillhandahålla högkvalitativ uppspelning i datorns högtalare. Ett ljudkort spelar röst liksom musikfiler, och kan hantera olika ljudfilsformat inklusive. Wav,. Mp3 och. CDA för att nämna några. Den typiska ljudkort har ett gränssnitt finns på baksidan av datorn med olika in-och-utgång. Kvaliteten på ljudkort och högtalare både påverka den totala ljudkvaliteten i datorsystemet. Högtalare kontakten direkt i baksidan av ljudkortet.

Ett ljudkort har även en line-in port för att lyssna på eller spela in från en extern enhet, t. ex. en digital musikspelare. Om källan enheten inte har en linje ut-port för anslutning till ljudkort, en stereo kabel kan köras från hörlursuttaget på källenheten till line-in porten på ljudkortet. Programvara konfigurationer kan krävas för att höra enheten spela.

En annan port på ett ljudkort är mikrofonen hamn. Genom att ansluta en extern mikrofon kan man spela in anteckningar, föreläsningar, daglig personlig loggar, ljud bloggar eller podcasts. För enskilt lyssnande, har varje ljudkort ett hörlursuttag, som erbjuder ett perfekt sätt att njuta av MP3, DVD eller andra ljudfiler utan att störa andra.

Ett ljudkort i regel med egenutvecklad mjukvara och drivrutiner, även om standarden Microsofts operativsystem automatiskt upptäcka och läsa in drivrutiner för populära kort. Programvaran gränssnitt med ljudkortet att göra det möjligt för användaren att ställa in parametrar och kontroller samt att genomföra kontroller av hårdvaran. Det kan också komma med verktyg för inspelning, bränna, redigera eller komponerande.

Avancerat ljudkort komma med tillsats av mångsidighet för audiofiler. Ljudkortet kan innefatta ett digitalt ljud hamn, midi-gränssnitt eller Sony-Philips Digital Interface Format (SPDIF) in /ut-portar. En del innehåller en front vik gränssnitt som kan har en andra linje-in, instrument hamnar för inspelning originalmusik, en hörlursutgång med egen volymkontroll, Firewire eller andra alternativ. Efter att ha dessa portar på datorns framsida i en vik, i stället för på baksidan, är mycket bekvämt att använda datorn som ett personligt inspelningsstudio.

Generellt dyrare ljudkort komma med avancerad programvara för redigering och inspelning. De har även stöd surroundljud för en högkvalitativ ljudupplevelse. Detta är viktigt för audiofiler och spelare likadana.

Många moderkort har idag inbyggt ljudkort. Dessa kan avaktiveras för att använda en överlägsen tredje part ljudkort köpt och installeras separat. Men ett inbyggt ljudkort är troligen tillräckligt för de mindre fanatisk om deras ljudkvalitet. Ljudkorten varierar i pris från cirka 20 till 400 $ (USD). De finns överallt datorkomponenter säljs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.