Vad är ett LAN Adapter?

Ett LAN-adapter är en anordning som används för att ge en dator till gränssnitt med ett nätverk. Många datorer kan ha någon form av LAN-adapter redan installerat, men andra kan kräva en särskild anläggning, som åstadkoms genom att lägga ett nätverkskort till systemet eller eventuellt ansluta adaptern till en USB-port.

De flesta nät som används i en kontors-eller hemmiljö är kända som lokala nätverk (LAN). Denna typ av nätverk är ett som används över ett begränsat geografiskt område. Merparten av tiden går nätverket längre än den byggnad som rymmer dess viktigaste delar, men det är inte alltid fallet. Ett LAN-adapter är helt enkelt en som har tillgång till denna typ av nätverk.

Ett LAN-adapter kan användas med ett trådlöst eller trådbundet nätverk, men när de köper på, är det viktigt att förstå vilken typ av nätverk och anslutning behövs. I de flesta fall kan ett trådlöst LAN-kort inte användas för ett trådbundet nätverk och vice versa. De som behöver en adapter, men osäker på vilken typ bör rådfråga sin nätverksadministratörer för mer information.

I många fall är ett trådbundet LAN-adapter som används för Ethernet-anslutningar, en av de snabbaste och mest tillförlitliga former av fasta nätverk . På grund av sin prestanda och säkerhet, är de ofta används i kontor eller företagsmiljöer.

De flesta hemanvändare, och vissa företagsmiljöer, använda sig av ett trådlöst nätverk. Dessa är ofta mycket enkel att installera, kräver ingen siktlinje eller ledningar, och LAN-adaptern kan anslutas genom en relativt enkel installationsprocess. I många fall kan hemanvändare föredrar en LAN-adapter med möjlighet att anslutas till USB-porten, helt enkelt eftersom installationen kräver inga större sakkunskap. Det är helt enkelt pluggas in i datorns baksida.

För dem som köper en intern LAN-adapter kan installationen vara lite mer komplicerat, men ändå ligger inom förmåga flesta datoranvändare. Det kräver normalt att öppna höljet och ansluta kortet till en utbyggnadskortplats. Beroende på operativsystem och typ av LAN-adapter, extra programvara, som ofta medföljer datorn hårdvara, kan krävas för att säkerställa korrekt funktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.