Vad är en trojansk häst?

Benämn för en jätte häst som skulle vara en gåva men var fylld med den grekiska armén, en Trojanen kan vara lika vilseledande. Historien går som grekerna gav trojanerna en stor trähäst som ett tackoffer. Medborgarna i Troja accepterat gåvan förde hästen inne i staden, kastade en seger bash, gick sedan till sängs. Det var inte förrän de grekiska soldaterna hade satt eld på staden som de insåg att de skulle varit om. En trojansk häst som påverkar datorer kan innehålla en del obehagliga överraskningar också. Det kan skada, ta bort eller förstöra viktiga filer.

En trojansk häst kan det ansågs vara en användbar applikation, vilket är varför så många aningslösa människor ladda ner dem. En trojansk häst kan vara förklädd till ett program avsett att befria din dator från virus, men faktiskt användas för att infektera ditt system istället. Även om begreppen "virus" och "trojansk häst" används ofta synonymt, de är faktiskt helt annorlunda. Ett virus kopierar sig själv, samtidigt som en trojansk häst inte.

När en trojansk häst är aktiverad kan det komma åt filer, mappar eller hela systemet. Vanligen, trojaner skapa en "bakdörr" eller en "lucka" som kan användas för att skicka din personliga information till en annan plats. För att skydda ditt system från en trojansk häst, omfattande antivirusprogram är ett bra första steg. Välj ett program som ser ut för trojaner och maskar samt virus, och se till att uppdateringar av definitioner för varje ofta. Se också till att ditt antivirusprogram söker igenom e-post och ger en varning eller automatiskt tar bort alla meddelanden som innehåller misstänkta kod även om koden inte är specifik malware att programmet redan har identifierat.

Det mest effektiva alternativet för att skydda mot en trojansk häst kan vara att installera en brandvägg om du inte redan har ett. En bra mjukvarubrandvägg är oftast den bästa typen för en persondator. Den kan konfigureras för att hålla inkräktare ute samtidigt hålla ditt system, eller program i ditt system, från att skicka ut personliga eller konfidentiella uppgifter.

Om du är osäker, testkörning en testversion av ett brandvägg eller ladda ner en gratis en att kolla upp det. Kör det för en dag och granska loggfilen. Du kommer bli chockad av mängden information som går in och ut ur datorn i ett dygn. Du kan även upptäcka en trojan eller andra skadliga program som fick förbi ditt antivirusprogram, eftersom trojanska hästar är ofta svåra att upptäcka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.