Vad är en transponder?

En transponder är en elektronisk apparat som används för att trådlöst emot och sända elektriska signaler. Passande, är namnet lika härstammar från orden "sändaren" och "instans".

transpondrar utvecklades ursprungligen som skall knytas till objekt som måste placeras, och fortfarande används på detta sätt i dag. En transponder funktioner genom att ta emot en signal, kallad en "förhörsledare" eftersom det faktiskt "be" för information, sedan automatiskt förmedla en radiovågor till ett förutbestämt frekvens. För att sända en signal på en annan frekvens än den fått, en frekvensomriktare är uppbyggd i. Genom att ta emot och sända på olika frekvenser, förhörsledaren och signaler transponder kan detekteras samtidigt.

Den första användningen av en transponder var ombord på ett flygplan under andra världskriget, som en del av Identifiera vän eller Foe (IFF)-systemet. Genom att svara hemliga förhör frekvenser, kan piloterna meddela radar operatörerna att de var vänliga flygplan.

Transpondrarna är fortfarande vanligt i dag i både militära och kommersiella flyget. De får en signal från marken, och sedan automatiskt svara med ett ID-kod för flygledare samt höjdinformation. I flygplan applikationer, transpondrar även konfigureras för att förstärka signalen så att den plan som är mer synliga på radar.

transpondrar används också för att mäta avstånd genom att beräkna den tid som förflutit mellan sändningen av förhörsledaren signal och mottagande av transponder signal. Till exempel är sonar transpondrar används för att markera under vattnet inställningar beräkna djup och spåra positioner.

Det kan låta som om transpondrar en teknik som genomsnittskonsumenten använder aldrig, även om det en gång var fallet, det inte längre är. Den moderna pendlare har förmodligen minst en sändare i sin bil, troligen monteras på vindrutan eller instrumentbrädan. Dessa är för vägar med hjälp av elektroniska vägtullssystem som beräkna det vägtullar som ska betalas och slutföra transaktionen utan att kräva att föraren så mycket som sänka sina fönster. En del nyare bilar är också utrustade med inbyggda transpondrar, som operatörerna använder för att lokalisera sitt fordon i händelse av en nödsituation.

Mobil telefoner använder en liknande, om än mindre, chip för att sända plats för telefonen om den används för att ringa ett nödnummer. Även lösa TV-tittande innebär ofta användning av transpondrar. Ett nätverk kan uplink deras markbaserade satelliter för kommunikation satelliter som kretsar runt jorden, skicka flera kanaler med digitalt komprimerad video och ljud till en enda transponder ombord det, och lokala stationer kan sedan plocka upp programmet och åter sända den lokalt genom att sikta på lämplig markbaserad skålen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.