Vad är en lösenfras?

en lösenfras är en serie av bokstäver, tecken eller ord som kan kombineras som ett lösenord. De används för många datorprogram, att få tillgång till system, data eller meddelanden. Det liknar kortare lösenord i bruk, men en lösenfras kan vara så lång som 100 tecken och ger extra skydd när det behövs. De kan användas som en digital signatur eller kryptera meddelanden, och är ofta anställda av viktiga system är sårbara för hackare.

Ett lösenord är i allmänhet 4-16 tecken, en lösenfras är vanligtvis minst 20-40. Den gemensamma lösenfras bör endast vara känd av användaren, skall vara tillräckligt långa för att vara svårt, svårt att gissa, lätt att komma ihåg och lätt att skriva snabbt och korrekt. Lösenfrasen bör inte vara en vanlig fras eller en från litteratur eller kultur. Det borde inte vara något med tydlig betydelse för användaren eller något som lätt kan identifieras, även av folk som känner till användaren.

Olika lösenfraser, precis som olika lösenord, ha olika lösenord styrkor. Detta avgörs av längden på frasen, slumpmässigheten för fras och dess användning av tecken som är tillgängliga i den gemensamma lexikon. En fras som "IAmTheKingOfTheWorld" inte skulle vara bra eftersom det inte är särskilt originell eller ovanligt. Byt ut vokalerna med siffror, eller ett ord med ett anagram eller en meningslös sträng av ord och orden blir svårare. "I4m7heK1ng0fTheW0r1d," till exempel, skulle vara mycket svårare.

Ett lösenord kan vara lätt eller svårt att komma ihåg, och kan skrivas ned. Vissa lösenfras är gjorda av slumpmässiga grupper av siffror och bokstäver, men en känsla av struktur gör dem lättare att komma ihåg. Ett sätt att formulera en lösenfras kallas Diceware. Detta verktyg består av en lista av 7. 776 korta engelska ord, och bestäms av rullande tärning. Med ett visst antal respektive bokstav för varje nummer på tärningen, olika kombinationer av bokstäver gör olika ord. Dessa olika ord kan kombineras till en fras med mer än 2. 000. 000. 000. 000. 000. 000 möjligheter.

Idén om den moderna lösenfrasen uppfanns av Sigmund N. Porter 1982 som ett medel för extra skydd datorsystem började komma in majoritetskulturen. Pretty Good Privacy, en populär lösenfras metod, revolutionerade praxis i 1991. Skapad av Phil Zimmerman i USA, var det används för att kryptera e-post, och har en offentlig och en privat lösenordsfras krypteringsnyckel. En privat nyckel används för att öppna och skicka meddelanden personligen, och den publika nyckeln för att någon annan som tar emot eller skicka meddelanden till dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.