Vad är en bladserver?

En bladservern är en kompakt dator server, som avser att arbeta tillsammans med ett blad eller server rack. En dator server är en dator som är konstruerad för att ge service och stöd till flera användare i ett nätverk. Varje enskild Bladet är en hårt komprimerad dator processor. Bladen är utformade för att fungera med rack, eftersom de inte har egen strömförsörjning, kylning eller skyddskåpor.

Ett blad rack ser ut precis som en metall bokhylla. Bladen kan infogas horisontellt eller vertikalt, beroende på utformning som valts ut för racket. Alla kablar och nät är anslutna till rack, och inte de enskilda bladen. Detta beror på den inbyggda kontakter som passar in exakt i baksidan av bladet servern. Många rack har en dörr glas front för att stänga ute damm och har kraftfulla fläktar inbyggda i topp och botten.

Dessa fläktar används för att hålla temperaturen på en lämplig nivå för alla bladservrar. Blade rack är vanligtvis förvaras i ett serverrum, som har inbyggd kylkapacitet, en särskild strömkälla och luftfilter. En bladserver har tre delar: minne, processor och lagringskapacitet. Alla ytterligare objekt, t. ex. hårddiskar, fläktar, strömkablar mm tas bort och byggs in i racket eller en annan plats. Denna förändring i konstruktionen minskar avsevärt utrymme som krävs, vilket gör att utrymmet för att stödja en större kapacitet databehandlingsområdet.

Kyla är ett stort problem för bladservrar. Den första generationens bladservrar skulle överstiga den kyleffekt en standard serverrum med bladet i ställ på 50 procent kapacitet. Behovet av att bygga utrymme kring varje enhet för luftcirkulation minskade platsbesparande kapaciteten i dessa enheter. Moderna blad har en bättre design och ett rack kan rymma upp till 128 bladservrar på en gång.

En annan fördel med ett blad uppsättning är den ökade effektiviteten i nätverket. Inne i rack, alla bladen är anslutna till ett eller flera nätverk bussar. Detta minskar de totala kostnaderna, eftersom det inte finns något behov av en en-till-ett förhållande mellan servern och nätverket bussen.

lagring frågor för en bladserver uppsättning löses med hjälp av extern lagring tjänster och alternativa anslutningar. Detta gör att funktionellt de hårddiskar som ska lagras på en annan plats. I ett företag storlek set-up, är ett lagringsnätverk, eller SAN, som skapats för att hantera alla data och programvara. Denna resurs kommer åt med hjälp av speciell nätverksanslutningar och kan faktiskt förbättra systemets prestanda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.