Vad är en betaversion?

När en ny produkt skapas eller uppgraderas, det finns flera steg i utveckling innan produkten kan säljas på den kommersiella marknaden. Den första etappen är alpha, där produkten är testad av programvara testare inom företaget och rättas vid behov. En betaversion är namnet för den andra etappen av mjukvarutestning, där det övergår till fri eller ett reducerat pris av en grupp användare.

Den beta version av en programvara utsläpp anses vara en förhandsvisning. Den har alla de vanliga funktionerna, men är ännu inte redo för en bred övergång eller försäljning. Under denna punkt kommer företaget att samla in synpunkter från användarna om varans användbarhet-vad de gillar och vad som bör ändras-innan produkten breda ut. En betaversion av ett program kan antingen vara en stängd beta, som är begränsad till en viss grupp av användare, eller en öppen beta, som är tillgänglig för allmänheten att använda.

Även beta version produkter ofta har alla funktioner som finns i den slutliga versionen av produkten, i allmänhet har begränsad, om någon, tekniskt stöd tillgängliga för användarna. Kommer dock att många produkter är ofta i beta version för år, under vilken tid de används av en bred publik som om de vore fullständiga versioner av produkter.

Ordet "beta" kommer från det grekiska, för den andra bokstaven i alfabetet. Begreppet "beta version" eller "beta test," har sitt ursprung i tidigt hårdvara tester för IBM-datorer, där betatestet användes för att undersöka om hårdvaran ordentligt utfört alla dess noterade funktioner.

Idag är de flesta programvaror först släpptes i beta version före försäljning för allmän utsättning. En betaversion kan också tillämpas på en webbplats, som testar dess särdrag och förlitar sig på publiken feedback. Beta webbplatser är ofta först visas på en hemlig domän som endast är tillgängligt för deras test publik, innan de överförs till deras verkliga domän för bred betraktningsvinkel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.