Vad är en Typosquatter?

Under slutet av 1990-talet, som regeringarna försökt att få några rättsliga kontroll över Internet, blev bruket av cybersquatting framsidan nyheter. En cybersquatter skulle registrera domännamn som hade potentialen att bli populär eller lönsamma. Den cybersquatter skulle antingen använda domännamnet för att generera trafik eller försöka sälja den till en uppblåst pris. Bruket av cybersquatting blev mycket svårare med tidens lagstiftning såsom Anticybersquatting konsumentskyddslagen (ACPA). Men en savvy cybersquatter kan alltid bli en ännu mer framgångsrik typosquatter.

En typosquatter registrerar domännamn som liknar hög trafik webbplatser, men funktionen vanliga felstavningar och förvirring konsumenten. En typosquatter kan registrera flera domännamn som Anazon. com , Amazzon. com , Amazons. com och så vidare. Kunderna söker den verkliga Amazon. com webbplats kan av misstag skriva fel URL, som leder dem till en av de typosquatter egen webbplatser. Dessa webbplatser är oftast inget annat än en samling av lukrativ klicka-thru-reklam. I vissa fall platserna är pornografiska. Även med hjälp . Net istället för . kan leda till en typosquatter hemsida.

Ett annat trick som används av typosquatters är att registrera domännamn med hjälp av en eller två intilliggande bokstäver. Konsumenter har bråttom kan typ i smazon. com eller hoogle. com, eftersom bokstäverna "s" och "h" gränsar till rätt bokstäver på tangentbordet. En typosquatter ofta registrerar dussintals av dessa stavfel-lastad domännamn.

Dessutom kan ett typosquatter register varianter som NobleandBarnes. com , BensandJerry. com eller JenniferLopes. com . Deras hopp är att vissa kunder inte vet den exakta adressen till bolagets hemsida, så de kommer in något liknande. Även en saknas bindestreck kan orsaka en Internetanvändare som omdirigeras till en typosquatter's Lair. Därifrån undkomma omöjlig utan att klicka på flera popup-annonser, en företeelse som kallas "mousetrapping".

Vissa cybersquatting kan ha trott det Anticybersquatting konsumentskyddslagen inte omfattade Typosquatting, men de hade fel. I en milstolpe som domen, var en stor typosquatter bestraffas hårt för att medvetet registrera förvirrande domännamn som modelleras efter Joe Cartoon franchise. Domstolen slog fast att hans registrerade felstavat eller liknande som låter domännamn skapat förvirring på marknaden. Språket i ACPA omfattar faktiskt att Typosquatting, eftersom både cybersquatting och Typosquatting täcks inte fair use lagar. En typosquatter beror på konsumenternas fel att tjäna en vinst, som domstolen fastställt intrång på varumärket rättigheter giltiga domännamn ägare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.