Vad är en LCD-skärm?

LCD står för Liquid Crystal Display , med hänvisning till tekniken bakom dessa populära platta skärmar. En LCD-skärmen skiljer sig från en traditionell CRT-skärm eftersom den senare har en omfångsrik fotavtryck med ett djup av flera inches och en vikt på 30 till 50 pounds (13-23 kg) eller mer, medan LCD-skärmar är vanligen 1 till 3 inches (2,5 - 7,5 cm) tjock och väger mindre än 10 pounds (4,5 k).

LCD-skärmar har använts på bärbara datorer innan tekniken förbättrades det lönar sig att gå till datorskärmar. En LCD-skärm består av fem skikt: ett bakgrundsbelysning, ett ark av polariserad glas, en "mask" av färgade pixlar, ett skikt av flytande kristaller lösning som svarar mot ett trådbundet nät av x, y-koordinater, och en andra polariserade glasskiva. Genom att manipulera med riktlinjerna i kristaller genom exakta laddningar av olika grader och spänningar, kristallerna agerar som små luckor, öppna eller stänga till följd av stimulans, så att därigenom grader av ljus som har passerat genom särskilda färgade pixlar för att lysa upp skärmen, vilket skapar en bild.

När LCD tekniken utvecklas, olika tekniker för att producera färg uppstår. aktiv matris eller TFT (thin film transistor) teknik ger färg och bilder så skarp som alla CRT och anses allmänt överlägsen passiv matris teknik.

Viktiga specifikationer ska tänka på när shopping för en LCD-bildskärm ingår kontrast, ljusstyrka (eller "gnetter"), betraktningsvinkel och responstid.

Kontrastförhållande gäller skärmens jämförande Skillnaden mellan de ljusaste vita värderingar och sin mörkaste svart värden. En högre kontrast kommer att få mer rättvisande färger med mindre "tvätta ur. " Standarden erbjuder för att sänka modeller brukar 350:1. Många experter rekommenderar ett kontrastförhållande på 500:1 eller bättre.

En LCD-skärmen är ljusare än en CRT, ge konsumenterna större anledning att jaga ett speciellt ljus modell. Ljusstyrka mäts i nits, eller en candela per kvadratmeter. Någonstans från 250 till 300 nits är standard. Om nits mycket högre du sannolikt kommer att sluta att justera ljusstyrka vägen ner.

betraktningsvinkeln är ett särskilt viktigt om du planerar att ha flera personer som tittar på LCD-skärmen vid varje given tidpunkt. Det finns en vertikal och en horisontell betraktningsvinkel specifikation, som hänvisar till den grad att du kan ströva från dödpunkt innan bilden börjar tvätta ur. Hög kontrast nivåer brukar gå hand i hand med bredare betraktningsvinklar. Många rekommenderar en betraktningsvinkel på minst 140 grader horisontellt och 120 grader vertikalt. Ju bredare betraktningsvinkel, desto bättre.

Svarstiden mäts i millisekunder (ms) och syftar på hur lång tid det tar pixlar att vända från helt vit till svart och tillbaka igen. Mindre värden utgör en snabbare responstid och är mer önskvärda, särskilt för spel eller tittar på video. Om Svarstiden är långsam, "spökbilder" eller "sackar efter" kan inträffa med snabba bilder, som repaints av skärmen överlappar varandra. En maximal svarstid bör inte vara större än 25ms för allmänt bruk, och 17ms är bättre. Många spelare rapport inga skuggor med en LCD-skärm med en responstid på 16 ms eller mindre.

LCD-skärmar använder endast en tredjedel till hälften av el för sina CRT-motsvarigheter. De är mycket lättare för ögonen, tar upp 90% mindre utrymme, och bara väger några pounds. Dessutom släpper de ut mycket mindre lågfrekvent strålning än CRT. Detta gör LCD till ett utmärkt val för nästan alla, och idealisk för människor som arbetar hela dagen framför skärmen. Färger kan ändras nyansen som en flyttar till de yttre gränserna för betraktningsvinkeln, i synnerhet på skärmar med smala betraktningsvinklar och en låg kontrast. Av denna anledning professionella grafiker som kräver höga enhetliga färger oavsett betraktningsvinkel allmänhet använder CRT, även om LCD-skärmar har förbättrats i detta avseende.

En LCD-skärmen finns i standardstorlekar från 15-inches till 21-inches, och större. Den bildskärm är samma storlek som den nominella displayen, till skillnad från CRT-skärmar. Därför en 15-tums LCD kommer att ha en 15-tums bildskärm.

En eventuell svag länk i en LCD-skärmen är bakgrundsbelysningen. Många skärmar levereras med en 3-års garanti, men föreskriva ett år för bakgrundsbelysningen. Modeller med 3-års garanti som täcker bakgrundsbelysningen kostar vanligtvis lite mer men kan vara värt den extra investeringen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.