Vad är en Folksonomy?

I motsats till en taxonomi , som kan grovt översättas med "klassificering management", en folksonomisystem är ett klassificeringssystem som använder en publik snarare än experter för att analysera innehållet . Idén om en folksonomisystem är nära besläktat med märkning, som har haft stor vogue i online kretsar sedan 2005 åtminstone.

Ordet folksonomisystem är en kombination av folk , som betyder "folk", och -onomy , som betyder "ledning" . Bokstavligt talat, kan detta tolkas som "förvaltning av människor" och har ingenting att göra med klassificering-som kommer från prefixet skatte--men innebörden är oftast lätt att Intuit från sammanhanget. Det är också ett relativt nytt ord, så det vanligtvis kommer med en definition när som nämns i texten.

märkning är exemplifieras med social bookmarking tjänst del. ic. ious, som ursprungligen började som en deltid projektet genom att en enda person, men var snabbt förvärvades av Yahoo för 60 miljoner dollar (USD). Del. ic. ious kan du märka alla webbsidor du besöker med relevanta ord för att beskriva dess innehåll. Alla kan visa webbsidor som motsvarar en specifik tagg eller visa vilka taggar en viss sida har fått. Denna märkning begrepp är synonymt med frasen metadata och har diskuterats i årtionden, men har aldrig riktigt fastnat förrän tillkomsten av del. ic. ious.

märkande tjänst Technorati låter användare göra samma sak med blogginlägg. Eftersom dessa tillhandahålls av affischen snarare än opartisk besökare, inte Technorati Tags inte alltid en korrekt bild av innehållet i inlägget, men 99,9% av tiden, de gör. Technorati-taggar är mycket populära, och idag en stor del av alla bloggare använder dem. Grafer av märkning frekvenser låt oss kika in i massan medvetande-ibland kallas tidsandan -till exempel såg vi en stor topp i instanser av "Katrina"-taggen efter orkanen med samma namn.

En visuell representation av en folksonomisystem är tagcloud -en sekvens av ord av olika storlek som representerar populära taggar genom att visa dem i ett större typsnitt. Tagclouds kan begränsas på olika sätt: till exempel, alla som taggar kommer att samlas en personlig tagcloud som återspeglar hur ofta de använder en viss tagg. En community kan skapa en tagcloud beskriver sina intressen genom en sammanslagning av personliga tagclouds av dess ledamöter. Toppnivå tagclouds skapas av sajter som del. ic. ious när de sammanställa tagclouds visar deras populäraste taggarna under en given tidsperiod, som den gångna veckan, i en blick.

WiseGEEK grundare Denis Grosz kom upp med en variant på märkning idén kallas nesstags när han föreslog ett system för att lägga till nummer i taggar för att beskriva hur intensiv eller prototypiska ett exempel på en tagg i sak är. Till exempel kan vi märka foton av objekt baserat på hur mycket "lila-ness" de innehåller. En mycket lila sak kan vara märkta "purple9", medan något som bara något lila skulle vara "purple2". Detta kan ge upphov till en mycket mer sofistikerad folksonomisystem.

Eftersom märkning och folksonomisystem konceptet är i stil just nu, är de ofta används i marknadsföringen för att skapa hype, och bör därför tas med en nypa salt. Termen folksonomisystem ursprungligen myntades av den information som arkitekten Thomas Vander Wal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.