Vad är en Carbon Copy?

Termen hänvisar till en föråldrad metod för framställning av en omedelbar kopia av en skrivmaskin eller för hand dokument. Genom att placera ett ark förkolnade papper mellan två dokument, oavsett var maskinskrivna eller skrivet på det översta arket över till nedre lagret med stöd av vaxartad kol mellan dem är imponerad över den underliggande papper.

En kopia var det enklaste sättet att göra en kopia avtal, ansökan, kvitton eller andra anmärkning. Det hade dock sina nackdelar. Karbonpapper var rörigt och att göra mer än en kopia innebar leda till att ytterligare koldioxid blad mellan efterföljande ark papper. Dessutom, efter kol blad användes en gång var det allmänt kastas ut, vilket resulterade i en hel del avfall. Återanvändning av karbonpapper kan resultera i dåliga kopior.

En annan nackdel med en kopia var att kolet själva duken blev en kopia av det överförda materialet i omvänd, när man tittar på bladet kol-sidan uppåt. Genom att hålla bladet mot ljuset och läser igenom ryggen, kan överföringen enkelt läsas. Detta var särskilt problematiskt för statliga organ som arbetar med känslig information, utan också blev ett problem när kontokort använts vid point-of-sale transaktioner. Siffror och underskrifterna har så ofta stulits att det blev vana för kunderna att be om kol formuläret tillbaka. Elektroniska kreditkort "slå till" maskiner tog slut platsen för papperskopior kvitton, vilket eliminerar behovet av kopior på point-of-sale.

Idag en kopia sällan används. Kopiera maskiner, en gång dyrt, har blivit prisvärda och allestädes närvarande, inbyggd i minsta kontorsmaskiner. I de fall en kopia kan fortfarande vara praktiskt, t. ex. för reparatörer på fältet, självkopierande papper från kemiska processer tillhandahålla kopior utan insatta förkolnade blad. Ett exempel kan ses i personlig checkhäften som skapar en kopia utan karbonpapper.

Kanske konstigt, är det bestående arvet från karbonkopia sina initialer: cc Dessa används fortfarande i slutet av korrespondens som indikerar när kopior har lämnats in eller vidarebefordras till andra parter. I e-post rubriker är "Kopia"-fältet används för att ange en andra adressat för att skicka honom eller henne en "kopia" av det ursprungliga mailet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.