Vad är bluff Baiting?

De flesta Internetanvändare är kloka nog att undvika bedrägerier på Internet, finns det fortfarande människor där ute som faller offer för dessa bedrägliga system varje dag. De kan tas för hundratals och till och med tusentals dollar. Ibland är dock tabellerna slås på dessa scammers, de människor som kör bedrägerier, i en process som kallas bluff bete.

Scam bete inleds när en person är fullt medveten om att någon försöker slita dem i ett av många olika stilar av online-bedrägerier. De kanske får ett misstänkt e-post, se en online-auktion bluff eller få kontakt med en falsk spärrade webbplats. Denna bluff baiter kommer att använda flera olika tekniker för att ge bedragare inget annat än en svår tid, och till sist försöker missbruka eller förnedra dem. Han eller hon kan också kosta bedragare pengar eller ibland till och med få dem fångas av myndigheterna. Den viktigaste punkten i bluff bete är att göra allt för att hålla bedragare från att stjäla pengar från oskyldiga människor, och för att förvärra och förnedrar dem i processen.

Den populäraste typen av bedrägeri som riktar sig i skam bete är 419 bluff, även känd som den nigerianska 419 bluff. I denna typ av bedrägeri kommer bedragare löfte offret stora summor pengar på villkor att offret först skickar dem en mindre summa pengar, vanligtvis via en banköverföring. Den bluff bete börjar när bluff baiter låtsas vara det potentiella offret och svarar, oftast via e-post till den som kör bluff. Den bluff baiters vanligtvis ge sig ut för att vara någon excentrisk eller besynnerlig. Poängen med detta är så att de senare kan posta tråden i e-post online. Detta är att visa hur lättlurade människor att begå de bluffar sig kan vara.

Ett av de viktigaste målen för bedrägeri bete är att få förövarna att posera för en bild och sedan skicka det online för människor att se. Den bluff baiter lovar att skicka scammer de pengar de försöker stjäla endast om bedragare skickar en bild där han eller hon gör något löjligt eller innehar en skylt där det står något roligt eller förödmjukande. Eftersom det finns ett språk som barriär mellan bedragare och bluff baiter kommer bedragare ofta vara omedvetna om humor i det tecken de tar sin bild med. Som hämnd kommer bedragare använder ofta någon annan att ta dessa bilder. Ibland scammer blir medvetna om att de blir "lurade" och bara klipper bort meddelandet från bluff baiter.

Scam bete väcker etiska frågor. En är att det är en form av medborgargarden aktivism. En annan är att bluff baiter inte kan vara säker på om bilden som publiceras online är av bedragare eller bara ännu ett av sina offer. Slutligen bluff baiter motiv är inte alltid att göra rättvisa och ofta helt enkelt för eget nöje. Journalisten Patrick Cain har hänvisat till svindleri bete som "Internets första blod idrott. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.